Acasă »

Intrebari de temut

CAPS este Asociatia Crestina pentru Studii Psihologice (The Christian Association for Psychological Studies). La una din intalnirile membrilor ei, s-au spus urmatoarele:

„Suntem deseori intrebati daca suntem ‘psihologi crestini’ si gasim ca fiind dificil sa raspundem din moment ce nu stim ce implica intrebarea. Suntem crestini care suntem psihologi, dar la timpul prezent nu exista psihologie crestina care sa fie remarcabil diferita de psihologia non-crestina. Este dificil sa facem supozitia ca functionam intr-o alta maniera, fundamental vorbind, decat colegii nostri necrestini… nu exista nici o teorie acceptabila, nici o modalitate de cercetare si nici o metodologie de tratament care sa fie crestina in mod distinctiv.”

Psihologii sunt pe baricade, spunand raspicat ca psihologia nu are nimic de-a face cu crestinismul. In fapt, in realitate, psihologia este un sistem de valori omenesti, prin care omul isi defineste in termeni proprii tot ce tine de tot ce nu este trup, materie, fara sa-L includa pe Dumnezeu, sau, mai bine zis, excluzandu-L pe Dumnezeu.

Acum, am o intrebare. Daca psihologii refuza sa accepte orice legatura cu crestinismul, de ce se chinuie unii crestini sa adopte cultul psihologiei in barca celor deja salvati? De ce se vrea potrivirea unui sistem care a fost inventat pentru a aduce echilibru pamantesc intr-un sistem care exista pentru a oferi echilibru duhovnicesc?

In timp ce oamenii sufera de boli fara leac firesc, psihologia ii minte pe fata ca are leac pentru ei. Pastori crestini, lideri crestini isi hranesc oamenii cu aluat umflat, plin cu aer si drojdie, dar care nu aduce nici un efect in realitatea spirituala. De ce se simt bine toti si cand pleaca sunt tot aceiasi oameni? De ce e nevoie de mai mult, de mai mult?

Avem tot mai mult experti, dar tot mai putini crestini de valoare, maturi spiritual. Avem tot mai multi maestri psihologi si tot mai mult material didactic pentru ei. Hei! Nu esti experiment pentru oameni. Nu esti meterial didactic pentru absolvetii de liceu, gata sa mai invete cate ceva in scoala omului. Pentru tine a murit Cristos si ar fi bine sa nu permiti nimanui sa te hraneasc cu „nadejdi inselatoare”. Numai Cuvantul lui Dumnezeu este cu adevarat hrana si bautura.

In cartea „Psichoheresy”, sotii Bobgan subliniaza: „Seducerea crestinatatii prin psihologie nu este un eveniment viitor posibil, care ar putea aparea. S-a intamplat deja.” La idolul relevantei s-au adus multe jertfe. Psihologizarea adunarilor crestine are o dinamica incredibila. Psihologia vrea sa inlocuiasca doctrina, sa o relativizeze la observatii ingenioase omenesti, pur omenesti…

Umbra psihologiei ascunde Crucea lui Cristos, iar jargonul psihologic contamineaza crunt si fara rusine Cuvantul lui Dumnezeu. Cati termeni folosesti si sunt straini de Scriptura? Nu ma refer aici la „omniprezent”. Acest termen nu e strain de Scriptura, desi are o haina noua.

Oare tu ce Evanghelie ai crezut? Ai crezut Evanghelia harului lui Dumnezeu, asa cum este ea exprimata in Biblie, sau ai crezut surogatul psiho-ereziei care bantuie astazi prin biserici, pe care unii o introduc pe la spate, dupa vreun ungher, in vreo discutie pe messenger sau prin media?

In timp ce crezi ca vei fi relevant si ca ii vei atrage pe oameni la Cristos prin momeli lumesti, tocmai acest principiu ti se aplica tie. Sa nu crezi ca esti deosebit. Tocmai ai fost atras printr-o momeala lumeasca. Si, in acest caz, esti. Ce? Nu stiu, pescar insa nu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s