Acasă »

Icoanele si crestinii

Vechiul Testament interzice vehement si fara echivoc orice chip care sa infatiseze lucrurile care tin de Dumnezeire sau de Dumnezeu.

Sugestiv, voi reda Deuteronom 4: 23, Psalmul 97: 7 si Habacuc 2: 18:

Vegheaţi asupra voastră, ca să nu daţi uitării legămîntul pe care l-a încheiat cu voi Domnul, Dumnezeul vostru, şi să nu faceţi vreun chip cioplit, nici vreo înfăţişare oarecare, pe care ţi-a oprit Domnul, Dumnezeul tău, s’o faci.

Sînt ruşinaţi, toţi cei ce slujesc icoanelor, şi cari se fălesc cu idolii: toţi dumnezeii se închină înaintea Lui.

La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l ciopleşte lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat, care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-şi pună încrederea în el, pe cînd el făureşte numai nişte idoli muţi?

Dumnezeu interzice orice chip, orice reprezentare vizibila care sa conduca in vreun sens oarecare la ideea de Dumnezeu sau de dumnezeire. Si face aceasta din cateva motive puternic intemeiate:
– Dumnezeu este Duh si chipul unic al lui Dumnezeu prin locuirea deplina in Domnul Isus Cristos; in plus nu avem nici o redare a infatisarii fizice a Domnului Isus in NT, ceea ce ne face sa intelegem ca forma, in acest caz este deloc semnificativa si ca adevarul o transcende deplin;
– Dumnezeu este unul singur si adevarat, a pus in om gandul vesniciei, dar omul nu-L poate cunoaste pe Dumnezeu prin propriile puteri si orice face omul pentru a se apropia de Dumnezeu, din proprie initiativa, nu este decat inchinare la idoli – Dumnezeu este unicul in masura sa inceapa o relatie cu omul (orice altceva este doar o religie, un dumnezeu facut de om, care e opusul realitatii omului facut de Dumnezeu);
– nimic din ce este de pe pamant nu poate sa ne arate in vreun fel dumnezeirea, care nu are nimic in sine din lumea pacatoasa si decazuta; lucrurile de pe pamant sunt ca de pe pamant, pe cand cele ceresti sunt de sus, de la Dumnezeu si sunt in esenta diferite, nu au nimic de-a face cu cele pamantesti fiind absolut altfel;

Existenta icoanelor pentru crestini se manifesta astfel, in zilele noastre:
– in biserici;
– pe internet, in videoclipuri sau poze care Il reprezinta pe Domnul Isus etc;
– in filme…

Oamenii de astazi si-au format o imagine despre Domnul Isus pe care Biblia nu ne-o arata si nu ne-o implica. Tot mai multi crestini gasesc tot mai putin periculos sa foloseasca astfel de icoane, mai mult sau mai putin moderne. Si aceasta fiindca adevarata relatie cu Dumnezeu nu este si omul tot mai nebun si gol, incearca sa faca el ce Dumnezeu nu face, ca doar suntem puternici, nu? Vai de noi!

Dumnezeu nu a acceptat in VT nici un chip cioplit. In NT Domnul Isus este chipul lui Dumnezeu. Dar nu avem NICI o relatare despre infatisarea fizica a Domnului, ceea ce este foarte important. Astazi El este in ceruri, in trup glorificat. Iar infatisarea Sa e redata vizionar (comparativ, cat de bine a putut el) de Ioan, in Apocalipsa. Nici o infatisare iconografa nu Il descrie pe Domnul asa… fiindca astazi El „trebuie” sa fie atractiv, sa meraga in reclame… Nu ma mir ca in Apocalipsa de aminteste de comerciantii cu suflete de oameni… O infatisare vizionara (descoperita unui profet intr-o viziune) nu este imaginea in sine. In fapt, imaginea la Dumnezeu este opusul cuvantului. Oamenii nu cunosc Cuvantul dar stiu cum arata Domnul Isus… Este revoltator de aberant, dar se pare ca ne place…

Treziti-va! In imaginea de mai jos NU este Domnul Isus! Este un idol facut de maini omenesti, un ideal omenesc pacatos, o iluzie, care are in spate partasia cu dracii!

Reclame

2 gânduri despre „Icoanele si crestinii

  1. Domnul Isus Cristos in drumul Crucii a intalnito pe Maria Magdalena care avea un sterg la ea si La sters pe fata ,drept recunostiinta sudoarea Lui Isus sa intiparit pe panza ,formant vizibil o urma de fata omeneasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s