Acasă » Muzica » Iubal, tatal

Iubal, tatal

Numele fratelui său era Iubal: el a fost tatăl tuturor celor ce cântă cu alăuta şi cu cavalul.
Gen 4:21

Cain l-a nascut pe Lameh, care a fost primul care nu si-a luat o sotie, ci doua. Un fiu al sau a fost Iubal, care a fost tatal celor ce canta cu alauta si cavalul, cum zice versetul citat. Urmasii lui Cain sunt cei care s-au casatorit cu urmasii lui Set aducand mania lui Dumnezeu peste lume, in urma pacatului. Amestecul acesta a fost unul rau.

Doar cu nasterea lui Set se intampla un fenomen important in istoria omenirii: oamenii au inceput sa cheme Numele Domnului. Iata ca apropiera de Dumnezeu nu s-a facut prin folosirea de instrumente. Dimpotriva, contextul pare sa sugereze altceva.

Doar mai tarziu, cand David a reglementat inchinarea folosind si alte instrumente decat trambite, anumite persoane au fost selectate pentru a canta Domnului, alaturi de preoti. David insusi au cantat la instrument din tineretea lui. Acestia au fost supravegheati atat de David, cat si de Solomon, atent. Cu siguranta ca muzica putea usor sa scape din maini. Cand David scrie anumiti psalmi, uneori ii trimite unei anumite persoane (Iedutun), pentru a fi cantat corespunzator.

De citit: Gen. 31: 27, Iov 21: 12, Isaia 5: 12 si Amos 6: 5

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s