Acasă »

Frumusetea frumusetii si umbra soarelui

Uneori ne gadim la frumusete, intrebandu-ne (sau nu) ce este ea, de fapt. Cand anumite voci incearca sa reglementeze in anumite forme frumusetea, sau altele o relativizeaza incat chiar propunerea lor devine un nisip miscator, ce mai ramane din frumusete?

Cum sa ne uitam la frumusete si ce sa cautam? Fapt este ca intelegem notiunea de frumusete, o avem undeva in noi, o cautam in afara. Ne place sa fim frumosi si sa vedem frumosul, indiferent ce intelegem prin aceasta. In acelasi timp exista proverbe de tipul „frumusetea este in ochii celui care o vede”, dar exista si concursuri de miss. In acelasi timp tanarul se indragosteste de o fata, dar alege din mai multe (sau, nu se indragosteste de orice fata).

Dincolo de aceste aspecte, Cristos ne-a adus o noua perspectiva asupra frumusetii, cand Si-a descoperit dragostea murind in chinuri groaznice pe cruce. El nu a prezentat o frumusete a zdrobirii trupului, ci una a smeririi de Sine, dincolo de aparente.

Stim ca exista o frumusete interioara si una exterioara. Stim ca trupul se trece, moare in fiecare zi. Incercam sa-l resuscitam, facem eforturi mari uneori, dar destinatia e hotarata si inexorabila indiferent de cat de tare ne doare inima si ne plang ochii. Cristos ne-a dat perspectiva innoirii in duh, a schimbarii dupa asemanarea cu Cristos care a venit sa ni-L descopere pe Tatal. Perspectiva trupului este mormantul, dar va fi o infiere si pentru el. Perspectiva omului ascuns al inimii este intinerirea, infrumusetarea dupa Chipul lui Cristos, care este Chipul lui Dumnezeu.

O intelegere cat mai buna a acestor aspecte ne poate scuti de la discutii interminabile legate de anumite aspecte ale ortopraxiei, ale modului in care alegem sa umblam in credinta, sa traim cu Dumnezeu. Trebuie sa ne concentram atentia asupra a ceea ce este esential, de unde sa gasim seva pentru a creste in noi plantele trairii cu Dumnezeu in mod practic, efectiv. In acest sens, iata o comparatie:

Frumusetea trupului este ceva care trece, trupul se urateste, imbatraneste. Frumusestea interioara se amplifica, daca suntem in umblarea cu Dumnezeu. Sa ne gandim la soare, care rasare. Cand soarele abia incepe sa se ridice pe bolta imaginara, umbra pe care o formeaza cu un obiect oarecare e lunga. Pe masura ce soarele se ridica spre punctul cel mai de sus pe bolta, umbra scade, pana dispare de tot. Tot asa e si cu frumusetea. Frumusetea trupului se trece, ea este doar o umbra trecatoare. Frumusetea din interior e ca soarele, care se inalta tot mai mult, pana in splendoarea sa. Cand ajunge adevarata frumusete sa fie inaltata, aceea pieritoare a murit deja. Caci nu poate nici carnea, nici sangele sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu.

Asa a lasat Dumnezeu sa fie. Chiar daca ne chinuim noi sa impacam lucrurile definite ca fiind de ne-amestecat, realitatea va fi mereu cu un pas inaintea noastra si nu vom trai decat o iluzie. Sa fim dar cumpatati cu trupul nostru, fara sa-i trezim poftele. Sa ne ingrijim trupul, dar sa nu ghidilam firea pamanteasca cu poftele ei. Am face bine sa intelegem spre ce ne indreptam daca imbratisam o frumusete sau alta.

2 gânduri despre „Frumusetea frumusetii si umbra soarelui

 1. Daca e sa ne gandim mai bine Dumnezeu nu a vrut ca frumusetea sa fie trecatoare. Conform Bibliei moartea nu ar fi existat.
  Frumusetea este relativa dupa cum bine se vede astazi in lume. Multi barbati si-ar dori sotii deosebit de frumoase insa nu multi le pot cuceri. Aleg una dar aceasta alegere este limitata dintr-un buchet de fete ce pot fi cucerite iar altele cauta la randul lor frumusetea barbatului asa cum o intelege personal.
  Nimeni nu trebuie sa impuna nimanui standarde de frumusete.

  • Daca stam sa ne gandim mai bine, Dumnezeu a ales pe sfinti, conform Scripturii, mai inainte de intemeierea lumii, in Cristos. Aceasta presupune un plan a lui Dumnezeu inca de la inceput, mai inainte cunoscut, complet. Prin urmare, moartea trebuia sa fie, la fel si viata. La fel si frumusetea trecatoare, la fel si aceea vesnica.

   Standardele de frumusete nu pot fi im-puse, ci mai degraba pro-puse. Frumusetea este relativa si nu este. Nu poti sa faci afirmatia cu „multi barbati…” Orice femeie este deosebit de frumoasa, fiindca orice femeie este frumoasa si deosebita de celelalte, prin definitie.

   Sa nu confundam baietii cu barbatii. Nu conteaza impulsurile barbatilor din lumea aceasta, ci trairea in ascultarea de voia Domnului pentru cei care-L cunosc. Aceia vor cauta sa afle nu pe cine pot ei cucerii, ci pe cine vrea Domnul sa iubeasca precum Cristos Biserica.

   Standardele de frumusete exista, multe, putine, cate sunt. Problema se constituie in standardul pe care-l acceptam sa genereze in viata noastra notiunea de frumusete. Fericit este cine se familiarizeza cu Scriptura lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s