Acasă »

>Wicca wicca

>Nu este vorba despre o versiune modificata a waca-waca…

Ci, despre altceva ce se vrea la moda. Lumea neo-pagana incepe sa organizeze diverse ceremonii publice pentru a schimba opinia societatii contemporane cu privire la paganism. Este cazul religiei wicca, tot mai prezenta in mediile sociale de astazi.

„Wicca este un termen generic care cuprinde multitudinea de miscari de renastere a religiilor antichitatii, ca si curente care ambaleaza intr-o forma moderna ideile pagane antice. Printre religiile pagane antice care renasc astazi se numara politeismul grec si roman, celtic, scandinav si germanic, slav, egiptean si al vechiului Hanaan, amerindian, vrajitoria italiana – stregoneria, samanismul, vrajitoria clasica, vrajitoria africana etc. Pare ca toti zeii antichitatii, de la cei mai importanti la cei mai neinsemnati, au prins viata si vin sa stapaneasca lumea; nici unul nu este neglijat, nici unul nu este uitat. De aici se naste o varietate nelimitata de credinte si idei.

Numarul celor care sustin ca sunt adepti ai acestei religii creste pretutindeni pe glob, iar aceasta crestere este una dintre cele mai de seama revolutii pe taramul religios contemporan. In Mare Britanie se estimeaza ca exista un sfert de milion de wiccani practicanti.” (citat din Lumea Religiilor, Anul II, Nr. 5, mai 2011, pag. 30)

Mai multi factori favorizeaza aceasta explozie de entuziasm, menita sa schimbe perceptia opiniei publice cu privire la paganism, de a conferi incredere membrilor comunitatilor sale si a strange legaturile dintre ei. De exemplu, Stonehenge a fost locul unde s-au strans in 2009 peste 36.000 de oameni pentru a privi rasaritul cu ocazia Beltane, o sarbatoare pagana. Unii vin doar pentru distractie, altii sunt pagani practicanti, druizi, preotese wicca care isi savarsesc acolo ritualurile.

Intunericul spiritual creste. Efortul ilustrilor atei care au vrut sa lupte cu crestinismul pentru a face loc libertatii individului definit dupa propriul capriciu (gresit) s-a dovedit aberant. Dorinta crestinilor de a deveni relevanti pentru cei din jurul lor a stins in ei lumina ce mai deosebea ceva in jur. Incet, incet, cu o popularizare masiva si inteligenta prin filme de lung metraj si mai nou si seriale speciale, lumea pagana antica este devine mediu natural pentru generatia care se naste astazi.

In acelasi timp, insa, crestinii autentici sunt chemati ca intotdeauna sa fie marturie acolo unde locuiesc ca straini, asezati de Dumnezeul Adevarat, sa duca marturia Evangheliei generatiei de oameni care va veni si sa nu-si rateze scopul existentei. Parintii trebuie sa se trezeasca repede din somnul indiferentei in care se complac pe patul confortului prin munca excesiva departe de accesul la educatia copiilor lor. Factorii externi care decid asupra sistemului educational si cu privire la scopul educarii idividului (unde sa fie adus prin educatie) se vor putea dovedi dezastrosi familiilor daca acestea nu-si iau rolul in serios in raport cu adevarurile Scripturii.

Tinerii au ajuns sa-si poarte singuri de grija, desi fac parte din familii care i-ar putea indruma si ajuta. Au ajuns sa fie nevoiti sa ia decizii care sunt peste masura capacitatii lor si sunt pusi in situatii in care ar trebui sa fie un adult. De cele mai multe ori parerea pe care ei cred ca o au este produsul infuentei intentionate a diversi factori de control.

Solutii:
– studiul Vechiului Testament pentru a descoperii modul in care aceste probleme au fost adresate atunci;
– studiul Bisericii Primare (Noul Testament si alte scrieri timpurii) pentru intelegerea modului in care s-au rezolvat probleme aparute in contextul Imperiului Roman de atunci (ar fi interesat de studiat si dreptul roman, ideea de pace si libera trecere stabilite de romani si implicatiile cetateniei romane, pentru o intelegere a cadrului, in paralel);
– studiul istoriei Bisericii pentru a gasi similaritati deja rezolvate;
– o reevaluarea a relatiei cu generatiile de dupa noi (esential – copiii nostri nu au nevoie de libertate sau de restrictii – ei au nevoie de noi!!!)

La nivel practic, fiecare suntem chemati sa facem ceva intelept si prin luminarea Duhului Sfant..

Anunțuri

2 gânduri despre „>Wicca wicca

 1. imi pare rau sa va dezamagesc, dar crestinismul se bazeaza pe multe religii anterioare lui, si nu se putea altcumva, cum o casa nu poate avea un acoperis fara fundatie sau pereti.
  daca ati studia mai mult subiectul, v-ati da seama ca wicca si crestinismul au multe idei in comun.
  si, va rog, aratati-mi un exemplu din Evanghelii unde Mantuitorul vorbeste ceva impotriva altor religii

  • Nu ma dezamagiti, ma asteptam. Am studiat subiectul contrar presupozitiilor pe care le faceti tendentios, dar sa trecem peste si sa vorbim la subiect, nu cu atacuri la persoana in stilul in care se discuta astazi cand argumente nu mai sunt.

   Mantuitorul nu are nevoie sa vorbeasca impotriva altor religii, fiindca nu a venit sa combata falsul, ci sa arate adevarul. Omenirea nu ducea atunci si nu duce nici acum lipsa de surogate, ci avea si are nevoie de adevarul pe care numai divinitatea il putea revela prin vointa proprie. Cand Mantuitorul a spus ca doar prin El se ajunge la Tatal a exclus definitiv orice alta cale. Ea nu exista oricum, dar e una sa se intample ceva fara sa intelegem de ce sau fara sa stim ca se intampla si e alta ca ceea ce se intampla sa fie specificat undeva si noi sa stim aceasta (noi ca oameni).

   In plus, Cristos nu a venit sa intemeieze alta religie. El a venit pentru ca noi sa avem viata, fiindca altfel nu o putem avea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s