Acasă » Crestinism » Cristos si smecherii – Steinhardt

Cristos si smecherii – Steinhardt

Ii place, lui Steinhardt, sa Il puna in opozitie pe Cristos cu smecherii. Probabil ca, vazandu-L pe Cristos in Scripturi si vazandu-i pe smecheri in vremea lui a avut la ce se gandi…

In Jurnalul Fericirii am mai gasit un corolar, dar, inainte, cateva portiuni indraznete din text:

„Gentlemanul e cel care – pana la dirimanta proba contrara – are incredere in oricine si nici nu se grabeste, avid, sa dea crezare defaimarilor strecurate pe seama unui prieten al sau. La smecheri si la jigodii reactia numarul unu e intotdeauna banuiala, iar neasemuita satisfactie – putinta de a sti ca semenul lor e tot atat de intinat ca si ei.”

„Marea taina a tuturor nenorocirilor: banuiala. Otrava, neghina, parjolul.”

„Pentru crestinism banuiala e un pacat grav si oribil. Pentru crestinism incredere e calea morala a generarii de persoane. Numai omul isi faurese semenii proportional cu increderea pe care le-o acorda si le-o dovedeste. Neincredere e ucigatoare ca si pruncuciderea; desfiinteaza ca om pe cel [asupra] caruia este manifestata.”

„Iata pentru ce banuiala este atat de nociva. Din persoana omeneasca ea il transforma pe cel banuit in – in ce? Nu in bruta, ar fi prea bine, ci in ceva nespus mai facator de rau, in faptura cea mai abjecta, mai pernicioasa, mai cancerigena ce poate fi – in smecher.”

Iata si corolarul:

Corolar: cand insa ne formam convingerea ca un individ ori un grup de indivizi intra sub calificarea de ticalos ori ticalosi, altul e procedeul (tot crestin): neintarziata, nesovaitoarea luare de masuri – starpirea.

(pag. 100 – 104)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s