Acasă »

Cu ce a fost inlocuit ateismul comunist?

„Am scapat de comunism!” exulta unii chiar cu emfaza. Mai putini sunt nostalgici. Altii discuta despre socialism, bolsevism si implicatii mai largi decat ceea ce experienta sau istoria ne mai spune despre ceea ce a insemnat comunismul (cel putin in Romania). Altii, poate cei mai multi, sunt indiferenti fata de subiect.

Dar… cert este ca a cazut comunismul in Romania. Ateismul promovat in comunism, in centrele lui de reeducare (si nu ma refer aici doar la inchisori de piatra, hrube fizice) a fost invins. Da, unii chiar au luptat impotriva lui, impotriva invataturilor prin care materialismul impersonal – dar, ciudat, crud – ne este totul: tata, mama, sora, frate, cand Dumnezeu nu exista.

Lasandu-i laoparte pe indiferenti, asa cum le place, sunt constient ca nu vom putea cuprinde si invata suferinta toata a marturisitorilor si a martirilor inchisorilor comuniste, fie ele numai din Romania. Dar ca au luptat cu antiteismul este evident.

Bine, a cazut comunismul in Romania. Si ateismul antiteist a fost invins. Dar, dupa? Ca… istoria nu s-a incheiat. Am gasit aceasta intrebare ca fiind nu doar necesara, ci esentiala. Ma refer la partea cu dupa… Acum? Acum ce-i? Sau, astazi noi cu ce ne luptam? Pare ca… cu nimic. Si, am gasit intrebarea pusa si de altii, unele dintre cartile pe care am reusit sa le citesc.

Citeam recent un articol si am regasit-o sub forma unei atentionari-provocari. Mi se pare fascinanta… intrebarea. E important si cine-o pune, si cand, si de ce, si cui…

„De altfel, prin Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu (si, prin ei, Hristos) ne-a atentionat: ‘Ateismul [comunist] va fi invins, dar sa fim atenti cu ce va fi inlocuit!'(Intoarcerea la Hristos, p.189)”

Ce ne-a adus revolutia? Bunastare? Si… de veghe cine-a mai ramas? Dupa comunism am scapat la bucate si alte bunuri materiale? Am dat de bani? Dar calea si pasii ni-i mai masuram? Am fost atenti, noi, generatiile de dupa comunism, la ce a incercat sa-i ia locul?

Doar nu credem ca diavolul si-a luat o pauza dupa ce-a esuat istoric cu comunismul in Romania…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s