Acasă » Crestinism » Q&A[6] – Cum vezi relatiile dintre generatii?

Q&A[6] – Cum vezi relatiile dintre generatii?

Deteriorate. Sunt mai multe aspecte de luat in considerare. Pe deoparte Agora:
1. Societatea contemporana tinde sa il faca pe om cetatean in detrimentul ideii de individ (ganditi-va la diferenta);
2. Grupul de socializare este preferat familiei (familia a fost relativizata ca notiune asa incat sensul ei functional a fost trimis in planul secundar);
3. Hollywood (numai paduri sfinte nu-s pe-acolo) promoveaza tineretea in defavoarea batranetii din toate punctele de vedere;
4. Comertul are nevoie de tineri si trebuie sa-i indeparteze pe batrani (aici vorbim si de marketing etc);
5. Schimbarile accelerate in domeniul tehnicii si in cunoastere in sens larg favorizeaza oarecum generatia tanara si o defineste prin selectie;
6. Modernismul, prin evolutie a separat generatia tanara de celelalte generatii;
7. Postmodernismul, prin aberatia relativismului absolut, a pus pe acelasi nivel generatiile si a dat frau liber tinerilor sa faca ce vor in mod „legal”;

Sub alt aspect, trebuie sa observam si ca tensiunea dintre generatii este intretinuta artificial. Sunt si probleme intergenerationale care ar crea o oarecare discrepanta, dar sunt si prea mult accentuate si umflate artificial.

In context biblic, Scriptura vorbeste despre generatii (neam de oameni), dar in acelasi timp ne formeaza conceptul de ucenicizare si de continuitate generationala. Mai degraba generatia tanara nu o urmeaza pe cea batrana, ci o continua.

Am discutat odata cu un crestin din India, pe care l-am intalnit in Coreea de Sud. Am aflat atunci cat de importanta este familia in tara sa. Acolo crestinii, desi pasibili de excludere familiala, se implica cel mai mult in evanghelizarea domestica, pentru ca familiile lor sunt extrem de unite (hotararile se iau in familie, in orice imprejurare). M-a chemat sa ma rog pentru el, sa poata sa isi evanghelizeze familia intru mantuire.

La polul opus, am vazut tineri care de indata ce au primit acceptul prematur sa dea cateva ture in oras, dar fara sa depaseasca ora 8:30 PM, s-au gandit ca… „Gata, de acum fac ce vreau EU”.

In alta ordine de idei, Biblia vorbeste foarte serios despre o chemare speciala a generatiei tinere la a nu repeta greselile si pacatele parintilor, neascultare si incapatanarea lor, delasarea si nepasarea de care au dat dovada. Si, in acest sens, nimeni nu si-ar dori ca cei tineri sa-i mosteneasca pe cei varstnici.

Dar, in Biserica, generatiile nu trebuie vazute ca fiind separate. Adica nu trebuie sa absolutizam ideea de „tineret”. Din pacate, realitatea este alta.

Tinerii trebuie sa invete sa aiba o relatie corecta cu cei batrani, cu adultii, cu parintii. Si abia apoi unii cu altii. Eu nu m-as imprieteni cu cineva care isi vorbeste parintii de rau sau care rade de ei sau care-i foloseste pentru bani si alte avantaje (uneori prin santaj si minciuna). Astazi, tinerii trebuie sa invete sa… salute! Trebuie sa invete sa fie tineri, sa fie ceea ce presupune varsta lor.

E adevarat ca parintii tai nu stiu la calculator. Dar aceasta nu inseamna, cum se crede prin traditie populara, ca nu se pricep la sentimente, la intelepciune, la relatii, la cum se intemeiaza o familie, la cum se relationeaza cu cel de care te-ai indragostit, la atatea altele…

Trebuie sa invatam mai mult sa fim familii, nu grupe. Sa ne rugam in familie. Sa citim Biblia in familie. Sa discutam in familie despre viata, despre ce tine de viata si despre ideile despre lume si viata. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim atenti sa nu urmam tarele familiilor noastre si sa nu ne obisnuim in greselile pe care parintii nostri le-au facut (aici, insa, este nevoie de multa intelepciune si de cercetarea bunului Dumnezeu; in nici un caz de ingamfare si ifose specifice purtatorilor de buletin proaspat eliberat).

In vremea veche, inainte de Noe, in timpuri negre ale uitarii de Dumnezeu (cum sunt astazi), a existat o generatie cand „oamenii au inceput sa cheme Numele Domnului”. Nu stiu daca generatia de astazi va fi o astfel de generatie, vom vedea. Dar stiu ca daca nu va fi va purta povara refuzului de a fi.

Si… nu mutati hotarele vechi, puse de parintii vostri!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s