Acasă » Tineret » Q&A[8] Cum ar putea tinerii sa-si aleaga bine drumul in viata?

Q&A[8] Cum ar putea tinerii sa-si aleaga bine drumul in viata?

Sunt cativa factori pe care ii subliniez in treacat. Tanar nu inseamna si incapabil, tineretea nu e un handicap. Apoi, alegerea trebuie bine inteleasa in raport cu suveranitatea lui Dumnezeu. Iar, in acelasi timp, drumul pe care merge cineva in viata, il si formeaza, nu doar il duce undeva.

Apoi, sa ne gandim ca parintii ar trebui sa fie modele si un factor decisiv in acest sens, mai ales intr-o familie de crestini autentici. Din pacate, insa, multi parinti sunt exemple de tipul „asa nu” pentru copiii lor – iar, aceasta, nu pentru ca tinerii au mereu tendinta sa fie altfel decat parintii lor.

Pana la urma ajungem tot la Scriptura, pentru ca trebuie sa ne agatam de ceva stabil. Societatea si obiceiurile vremii pot trece extrem de repede, mai repede chiar decat s-au format. Chiar schimbarea este un real pericol pentru tanarul care vrea sa-si aleaga un drum in viata – ar putea sa aleaga din dorinta de schimbare, fara sa caute adevarul, ci doar ceva diferit.

Chemarea pentru un tanar crestin este sa caute calea pe care au mers sfintii, in trairea frumoaselor invataturi ale lui Cristos.

Multi tineri isi propun sa aiba scoala, sa-si faca o cariera (nu de piatra… casa-i de piatra, casatoria adica), sa fie cineva, chiar sa-si intemeieze o familie asa cum si-a dorit de mic copil-adolescent-tanar. Tanarul crestin este chemat sa aleaga o cale mai grea, mai sigura si mai inalta: calea umblarii cu Dumnezeu, de zi cu zi. O astfel de perspectiva poate nu e intrezarita de multi, dar este puternica in locul ei, asezata pe temelii vesnice, avand pe ea darurile unei intelepciuni incercate.

Nu-ti poti alege drumul in viata prefacandu-te ca te intereseaza problema. Am vazut tineri care au avut o implicare brusca, pentru o scurta vreme, pana… a vazut prietenul/prietena ca e „de treaba” si „bun crestin”. De asemenea, nu-ti poti alege drumul in viata mizand pe intamplare sau pe o proasta intelegere a ceea ce inseamna suveranitatea lui Dumnezeu. La asta ne pricepem cel mai bine – sa dam vina pe intamplare si pe providenta lui Dumnezeu… Numai noi sa nu fim responsabili, nicidecum noi!

In acest context este importanta invatatura aceasta: „Ce seamana omul… aceea va secera – Dumnezeu nu se lasa sa fie batjocorit!”. Cine seamana in firea pamanteasca, va secera din firea pamanteasca putrezirea. Cine seamana in Duhul, va secera din Duhul viata vesnica. E ceva diferenta? Observi?

La nivel practic, aceasta se traduce ca daca mimezi o cale de credincios, vei ajunge sa primesti rasplata unui credincios tot asa, ca-ntr-o sceneta, nicidecum in realitate! Daca alegi calea vietii, traind cu Dumnezeu in fiecare zi, prin incercari si in suferinta – dar si in binecuvantari si bucurii – aceasta vei avea la sfarsit, viata cu Dumnezeu.

Dar, mai mult decat atat, calea ta, calea pe care mergi, calea vietii tale, devine viata ta. Tu devii ceea ce inveti sa fii umbland pe calea pe care mergi. Daca te prefaci, inveti sa fii un prefacut si esti, ca atare, un prefacut. Asta esti. Daca incerci sa-L fentezi pe Dumnezeu, cu asta ramai – esti unul care a incercat sa-L fenteze pe Dumnezeu si, ca toti ceilalti din breasla asta blestemata, nu ai reusit, evident.

Binecuvantati sunt aceia care si-L aleg pe Domnul ca mostenire, care, umbland cu Dumnezeu, devin in asemanarea cu Cel pe care-L cauta in fiecare zi, cu dragul sufletului lor.

Dumnezeu pune inaintea fiecaruia drumul vietii si orice alt drum (care va duce, in cele din urma, la moarte). Alege viata, ca sa traiesti! Pentru ce sa mori si sa nu mai fii? Pentru ce sa-ti pierzi viata cu lucruri care nu folosesc, de fapt, la nimic? Nu-ti lipi inima de tanara, de praf. Lipeste-ti inima de Dumnezeu si fa binele! De ce te-ai dispretui singur?

Calea fiecaruia se vede bine sub pasii lui. Oare chiar crede cineva ca se poate preface? Si, cine ar vrea, intreg la minte fiind, sa se prefaca bun cand e rau, stiind bine ca e rau? De ce s-ar minti cineva singur? Doar nebunii fac asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s