Acasă » Avertismente » Televizorul, noile boli digitale

Televizorul, noile boli digitale

„Ce este televizorul? un izvor nesfarsit de imagini, de impresii, mare parte dintre ele pacatoase, ce intineaza sufletul. Insa viata crestina si viata duhovniceasca inseamna cu totul altceva: curatirea vietii launtrice, a vietii sufletesti.

Cu nevointa, cu post, cu rugaciune, cu spoveanie, omul, incetul cu incetul, in ani de zile, se curateste si se elibereaza. Pilda clasica o avem cu Sfanta Maria Egipteanca. Nu era batrana, era tanara – vasazica, nu traise o viata prea lunga in pacate. Si, dupa ce a fugit din lume si s-a retras in pustiu, saptesprezece ani de zile nu a mai vazut nimic, nu a mai auzit nimic si tot mai avea impresii pacatoase si aducere-aminte de rele. ‘Saptesprezece ani’, zice, ‘ma chinuiau gandurile si aducerile-aminte de pacatele si cantecele pacatoase pe care le facusem – uneori asa de tare, incat credeam ca a sosit moartea, asa de tare ma chinuia vrajmasul pe mine!’. I-au trebuit saptesprezece ani, si nu-i putina treaba, ca sa se chinuiasca sa scape de impresiile pacatoase! Vedeti cata lupta? Iar astazi, prin televizor, ni se propun cele contrare: sa-si adune omul in minte numai murdarii. Pai, acum cine sa scape? Cand mai scapa de ele? Cum sa scape de ele? Nu mai scapa in vecii vecilor. Nici nu se gandeste macar, fiindca curg intruna in el, prin televizor…

Televizorul aduce impresii pacatoase si omul participa la ele. Fiindca, daca-i impatimit, el nu doar le vede, indiferent, doar in cap, ci le traieste – traieste niste stari negative, pacatoase; face pacate mereu.Mantuitorul Hristos spune ca cine a vazut femeie si s-a gandit cu gand pacatos la ea, a si curvit in sufletul lui cu ea. Vasazica, numai in treacat ce a vazut-o si a si curvit! Insa acum, daca eu stau la televizor si fierb in mine patimile, uitandu-ma la porcariile care se dau acolo, eu curvesc intruna. Fara televizor, oricat ar vrea omul sa faca pacate toata ziua, nu ar putea. Asa insa…

Iar un pacat, cu cat este mai des facut, cu atat se incuibeaza mai tare in sufletul omenesc. Cu cat e repetat mai des pacatul, cu atat el modifica mai profund fiinta omeneasca, cu atat o stramba mai tare si cu atat aceasta va fi mai greu de curatit, de reparat. Caci, atunci cand omul face pacatul, fara sa-si dea seama, se modeleaza. Prin tot ce face el in viata, se modeleaza inconstient; se pregateste pentru rai sau pentru iad.”

(dintr-un articol din revista Familia Ortodoxa, nr. 2/2012)

„Prin boli digitale se inteleg acele afectiuni – in special psihologice sau neurologice – care afecteaza persoanele ce folosesc intr-un mod intensiv noile tehnologii (smartphone-uri, iPad, iPhone et c.), navigarea pe Internet si pe retelele virtuale sociale. Studii recente au atestat aparitia unor noi boli digitale, dintre care enumeram si noi cateva:

Insomnia electronica: medicii din Marea Britanie au descoperit ca explicatia pentru oboseala cronica, afectiune ce a inregistrat o adevarata explozie in ultimul timp, este folosirea exagerata, prelungita pana noaptea tarziu, a gadget-urilor si laptop-urilor pentru navigarea pe retelele de socializare, verificarea e-mail-urilor si a ultimelor stiri. Profesorul Adrian Williams, de la „London Sleep Centre”, spune ca toate dispozitivele electronice ar trebui inlaturate din dormitor, inclusiv televizoarele si laptop-urile.

Retelele sociale reduc empatia si afecteaza discernamantul: cercetatoarea britanica din domeniul fiziologiei creierului Susan Greenfield a aratat ca, in ultimul deceniu, a constatat o degradare accelerata a capacitatii oamenilor de a empatiza, lucru pe care il explica prin dezvoltarea retelelor sociale de pe Internet. De asemenea, din cauza faptului ca pe Internet oamenii nu se confrunta in mod real si direct cu consecintele actiunilor lor, capacitatea de a discerne intre bine si rau este grav afectata.

Depresia informationala: Andrew Weil, cercetator si medic din SUA, considera ca creierul uman este asaltat de un flux de infomatie urias, care „il ineaca efectiv”. Un alt cercetator, Fracis Heylinghen, cibernetician la Universitatea Libera din Bruxelles, arata la randul sau ca aceste informatii sunt ‘fragmente informationale trunchiate, decontextualizate si gresit interpretate – asta inseamna ca nu ne servesc la absolut nimic’. Efectul lor este crearea dependentei si, implicit, a depresiei.

Toate aceste afectiuni pot fi ocolite daca folosirea Internetului si a noilor tehnologii se limiteaza la strictul necesar, fara sa ajunga invazive fata de viata noastra…”

(dintr-un articol din revista Familia ortodoxa, nr.1/2012)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s