Acasă » Avertismente » Ce urmeaza pentru mine, dupa ce am devenit crestin?[1]

Ce urmeaza pentru mine, dupa ce am devenit crestin?[1]

M-am intors la Dumnezeu. Ce se intampla acum?

De aceea şi noi, din ziua cînd am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi, şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voiei Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească;  (10)  pentruca astfel să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-i fiţi plăcuţi în orice lucru: aducînd roade în tot felul de fapte bune, şi crescînd în cunoştinţa lui Dumnezeu:  (11)  întăriţi, cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare, cu bucurie,  (12)  mulţămind Tatălui, care v’a învrednicit să aveţi parte de moştenirea sfinţilor, în lumină.  (13)  El ne-a izbăvit de supt puterea întunerecului, şi ne-a strămutat în Împărăţia Fiului dragostei Lui,  (14)  în care avem răscumpărarea, prin sîngele Lui, iertarea păcatelor.

Col 1:9-14

Teologia, pe deoparte, si viata crestina, pe de alta, sunt cu mult mai vaste si mai complexe decat ceea ce se propune, din pacate, in crestinismul de astazi – unul teoretic, fara rezonanta in sfera realitatii. Am scris deja, intr-un articol anterior, despre importanta pe care o acorda Pavel puterii Evangheliei de a transforma oamenii. Adica, intoarcerea unui om la Dumnezeu presupune o tranformare reala, cu implicatii adanci in viata de zi cu zi.

De fapt, Scriptura acorda mult mai mult spatiu pentru invataturile pentru care este planul lui Dumnezeu pentru cei care sunt deja “la credinta” decat pentru invataturile despre cum se ajunge la credinta. Tocmai fiindca vorbim despre un moment al convertirii urmat de o viata de traire avand statutul dobandit in urma acelei convertiri.

In sens instoric, evanghelicii pun foarte mare accent pe Reforma si pe invataturile care s-au nascut de aici, natural, as zice. Totusi, au uitat sa mai puna accent pe viata crestina, esentiala, probabil cum au uitat si cei din Colose. Spunand acestea, nu ofer superioritate nici convertirii si nici vietii crestine propriu-zise. Planul lui Dumnezeu este intreg si trebuie considerat ca atare, atat didactic, cat si practic.

Scopul lui Dumnezeu cu omul nu este convertirea acestuia!

Daca scopul lui Dumnezeu cu omul ar fi fost ca acesta sa afle despre Cristos si sa primeasca mesajul Evangheliei, sa aiba o nadejde a implinirii harului Sau si atat, epistola lui Pavel s-ar fi incheiat aici sau ar fi avut o cu totul alta continuare.

Pavel nu spune ceva de genul: “Din ziua cand am auzit aceste lucruri, ne rugam lui Dumnezeu si-I multumim ca v-ati intors la El, bucurandu-ne ca ati implinit in viata voastra tot planul lui Dumnezeu. De acum, imbracati-va in haine albe si asteptati rapirea pe munte.”.

De fapt, Pavel le scrie celor din Colose pentru a le spune ca, intorsi fiind la Dumnezeu, sunt foarte multe motive de rugaciune in ce-i priveste, fiindca trebuie sa traiasca acum umbland cu Acest Dumnezeu al carui har l-au cunoscut prin Cuvantul adevarului Evangheliei:

Crestinul este chemat ca, zilnic, sa ii fie placut lui Dumnezeu

Pavel subliniaza partea din argument care este urmarita prin acesta: “ca sa-i fiti placuti in orice lucru: aducand roade in tot felul de fapte bune, si crescand in cunostinta lui Dumnezeu”. Crestinul, asadar, in viata de zi cu zi, trebuie sa urmareasca sa traiasca in asa fel incat sa-i fie placut lui Dumnezeu. Astfel:

–          Noi nu trebuie sa urmarim sa fim placuti lumii;

–          Nu trebuie sa avem ca scop sa fim placuti fratilor;

–          Nu trebuie sa cautam sa ne fim placut noua insine;

–          Ci, trebuie sa urmarim sa-I fim placuti lui Dumnezeu, in primul rand.

Nu stau linistit ca acum, da, in sfarsit, am devenit crestin. Nu ma apuc de ale mele fiindca, da, m-am botezat si ai mei, acum, sunt bucurosi. Nu ma apuc sa fac ceva cu viata mea fiindca Dumnezeu a cam terminat ce avea cu mine, m-am botezat, m-am convertit si… sa nu pierd vremea ca rad vecinii de mine. De fapt, oare chiar nu faci aceste lucruri? Sa nu fie aceasta parerea celor mai multi despre crestinism, astazi? Si iata-ne raspunzand la intrebari precum: de ce sunt crestinii apatici, de ce nu se mai “pocaieste” nimeni, de ce nu mai sunt “minuni”, de ce sunt crestinii indiferenti fata de ceilalti, de ce atatea tipuri de crestini? Si altele ca acestea…

De fapt, acela care devine crestin, prin harul lui Dumnezeu, prin Cuvantul adevarului Evangheliei, abia atunci intra in ceea ce am putea numi, pe drept, viata! Viata in Cristos, viata din plin, viata reala si implinitoare, umblarea cu Dumnezeu, trairea credintei.

Acum, ca m-am intors la Dumnezeu, am multe de facut. Tocmai de aceea Pavel se roaga pentru cei din Colose.

Sa plecam, asadar, la drum, avand in minte un scop precis, pentru fiecare clipa a vietii noastre: “sa-I fim placuti Lui”!

Abia dupa ce am inteles aceasta, trebuie sa aflam si cum anume sa-I fim placuti Lui. Iata:

 1. In orice lucru;
 2. Aducand roade in tot felul de fapte bune;
 3. Crescand in cunostinta lui Dumnezeu.

Este vreun departament al vietii mele de care Dumnezeu sa nu fie interesat? Nu! El vrea ca in fiecare departament al vietii mele sa-I fiu placut Lui. In orice fac si in orice gandesc, in relatii si in siguratate, in copilaria credintei sau matur fiind, sa-I plac Lui prin viata mea, in tot ce inseamna aceasta viata pe care o traiesc in fiecare zi.

Fiindu-I placut in orice lucru, ii voi fi placut atunci cand:

–          Aduc roade;

–          Cresc in cunostinta lui Dumnezeu.

Asadar, iata cadrul in care trebuie sa se traduca umblarea mea cu Dumnezeu in asa fel incat sa implinesc acest scop de a-I fi placut Lui, in orice lucru.

Urmatoarele, privite in lumina acestui pasaj, raspund la multe intrebari puse gresit sau abordate incorect:

–          Faptele facute de credincios sunt mijlocul prin care acesta aduce roade, iar aducerea de roade vine din alegerea noastra de a-I fi placut lui Dumnezeu, dupa voia Lui;

–          Faptele credinciosului nu au de-a face cu lucrarea mantuirii acestuia, fiindca nu sunt puse de Cuvantul lui Dumnezeu inaintea mantuirii, ele fiind o consecinta a umblarii crestinului in voia buna a lui Dumnezeu, cu scopul precis de a-I fi placut Acestuia;

–          Faptele credinciosului nu sunt o consecinta automata a starii sale de crestin (evident, Pavel nu s-ar fi rugat pentru ceva ce oricum s-ar fi intamplat, Noul Testament cu provocarile sale pentru crestini nu ar mai fi existat, rostul notiunii de viata de credinta cu lupta ei nu ar mai fi fost), ci sunt o consecinta a unei alte alegeri, cum spuneam, aceea de a-I fi placut Domnului, cu mentiunea ca aceasta alegere trebuie facuta in fiecare moment al vietii crestine.

Reclame

7 gânduri despre „Ce urmeaza pentru mine, dupa ce am devenit crestin?[1]

 1. eu as adauga un DOAr la titlul „Scopul lui Dumnezeu cu omul nu este convertirea acestuia!”… ptr ca scopul lui Dumnezeu este atat convertirea omului, cat si umblarea cu El (implicti sfintirea)! Asadar, titlul ar trebui sa sune asa „Scopul lui Dumnezeu cu omul nu este doar convertirea acestuia!”

  • Titlul este corect, ramane asa. Afirmatia: „Scopul lui Dumnezeu cu oamenii este convertirea lor” este falsa. Dumnezeu are un plan mai larg. Prin urmare, afirmatia „Scopul lui Dumnezeu cu oamenii nu este convertirea lor” poate sa fie si adevarat si falsa. In cazul de fata, este adevarata. In plus, atentie la cuvantul folosit, „convertirea”, cuvant folosit de noi, in raport cu un sistem religios – nu am folosit „nastere din nou” sau alti termeni biblici. Aceasta, cu un scop. Cred ca motivatia reiese din articol.

   Dar, multumesc pentru observatie.

   • In acelasi timp, sa nu confundam scopul cu mijloacele de realizare a scopului. Cum am aratat in articol, constructia logica pe care apostolul Pavel o face ne sugereaza ca aceasta convertire despre care vorbim este un mijloc esential prin care oamenii ajung sa fie pusi fata in fata cu chemarea de a fi si de a putea fi placuti lui Dumnezeu.

 2. Pingback: Ce urmeaza pentru mine, dupa ce am devenit crestin?[2] | Ascultarea Credintei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s