Acasă » Comentarii biblice » Despre cum lucreaza Evanghelia[1]

Despre cum lucreaza Evanghelia[1]

Intoarcerea cuiva la Dumnezeu – Coloseni 1 – Cum lucreaza Evanghelia

„Mulţumim lui Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, căci ne rugăm neîncetat pentru voi,  (4)  şi am auzit despre credinţa voastră în Hristos Isus, şi despre dragostea, pe care o aveţi faţă de toţi sfinţii,  (5)  din pricina nădejdii care vă aşteaptă în ceruri şi despre care aţi auzit mai înainte în cuvântul adevărului Evangheliei,  (6)  care a ajuns până la voi şi este în toată lumea, unde dă roade şi merge crescând, ca şi între voi. Şi aceasta, din ziua în care aţi auzit şi aţi cunoscut harul lui Dumnezeu, în adevăr”

Col 1:3-6

Punctul de pivotare al acestui pasaj este insemnatatea expresiei “cuvantul adevarului Evangheliei”. Adevarul lui Dumnezeu, in ce priveste aceasta veste buna de mantuire, pentru noi oamenii, a fost transmis oamenilor si, prin predicare lui, oamenii, auzindu-l, au fost pusi fata in fata cu a da un raspuns in ce priveste chemarea pe care o are fata de un om aceasta veste de la Dumnezeu. Este punctul in care adevarul Evangheliei se exprima (prin cuvant).

Atunci, in vremea lui Pavel, nu vorbim despre “cuvantul adevarului Evangheliei” cum vorbim astazi. Noul Testament nu era scris si acest “cuvant” devenea, adica “adevarul Evangheliei” se adresa oamenilor, prin cuvant.

Dumnezeu a hotarat ca adevarul Evangheliei Sale sa fie transmis oamenilor prin cuvant

Nu prin imagine, nu prin stele, nu prin vizitele ingerilor, nu prin visuri, nu prin contemplare. Apostolul Ioan isi incepe evanghelia nu cu nasterea trupeasca a lui Cristos, cum fac ceilalti trei evanghelisti ai Noului Testament, ci cu intruparea Logos-ului: “Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi…”. El, Logos-ul, Cel care era la inceput cu Dumnezeu si care era la inceput Dumnezeu.

Inceputul, asadar, atunci cand lumea creata (fie ca e vizibila, fie ca nu e – Scriptura intrece aici, cu mult, descoperirile stiintei moderne cu privire la fascinanta si uriasa lume subatomica) a fost in primul ei punct de existenta, L-a gasit pe Cristos ca fiind “Cuvantul lui Dumnezeu”, alaturi de Dumnezeu, Dumnezeu Insusi.

Nu la intamplare, asadar, Dumnezeu a ales ca “adevarul Evangheliei” sa fie adus oamenilor prin “cuvant”. Fiindca, nu-i asa, Dumnezeu Insusi, in Fiul, Logos-ul, Cuvantul, S-a intrupat, S-a adus oamenilor. Venirea lui Dumnezeu in lume, prin “Cel Intai Nascut din toata zidirea”, prin Prototokos, a fost constituirea a ceea ce a facut in esenta Dumnezeu fata de umanitate: Dumnezeu a vorbit omului prin Fiul, adica prin Cuvant, prin Logos. Apoi, ca o rezonanta in cele inferioare, voia lui Dumnezeu avea sa fie transmisa omului tot prin cuvant, prin cuvantare, prin vorbire, prin scriere. Si, dupa cum Cristos, Logos-ul, “a venit la ai Sai si ai Sai nu L-au primit”, tot asa si cuvantul adevarului Evangheliei avea sa fie primit de unii si respins de altii.

De ce o carte? De ce Biblia? De ce predicare? De ce predicatori? De ce nu altfel? Fiindca Dumnezeu Insusi, Logos-ul, S-a intrupat, S-a dat oamenilor. Si, tot asa, Cuvantul Sau a ajuns sa fie scris si transmis din generatie in generatie, predicat, auzit, schimband inimi, transformand vieti, ridicand oameni din pieire in asemanarea, in partasie sfanta, cu Tatal, cu Cel care este Dumnezeu binecuvantat in vesnicie.

O zi a auzirii, a cunoasterii harului

Epafras a predicat Cuvantul in Colose. Poate si altii. Pavel nu a fost acolo. Pentru fiecare dintre cei care constituiau in momentul scrierii acestei epistole Biserica din Colose a existat o zi (un moment, un timp) in care a auzit predicarea acestui adevar al Evangheliei, care consta in cunoasterea harului lui Dumnezeu cu adevarat.

Cuvantul adevarului Evangheliei ne descopera noua harul lui Dumnezeu. Asadar:

–          Evangheia este o “veste buna”, o scapare pentru om, o salvare, o mantuire;

–          Aceasta veste buna este, de fapt, ca am aflat despre harul lui Dumnezeu, har care era mai dinainte, dar despre care am aflat prin predicarea Evangheliei, prin auzirea ei;

–          Aceasta veste buna, a harului lui Dumnezeu, ne aduce eliberare din starea noastra prin ceea ce a facut Dumnezeu pentru noi, caci harul e un dar, un dar pe care noi nu l-am meritat si pentru care nu am facut nimic.

Pavel scrie spre sfarsitul acestui prin capitol din epistola sa: “Vreau să zic: taina ţinută ascunsă din vecinicii şi în toate veacurile, dar descoperită acum sfinţilor Lui,  cărora Dumnezeu a voit să le facă cunoscut care este bogăţia slavei tainei acesteia între Neamuri, şi anume: Hristos în voi, nădejdea slavei.” (Col 1:26-27)

Harul lui Dumnezeu, asadar, trece dincolo de faptul ca ne aduce o informatie (continutul adevarului Evangheliei), Logos-ul, Cristos, venind in lume pentru a patrunde in om, pentru a-l uni pe aceasta cu Sine. Fiindca, intr-adevar, singura scapare a omului nu a fost in a implini un set de reguli, reci si goale, fie acestea chiar de la Dumnezeu, cum a fost Legea mozaica, ci sa apuce harul lui Dumnezeu, adica pe Cristos, sa-L aiba in viata, sa se uneasca cu El, sa se lipeasca de Cel care Singur nu trece, de Cel care numai El este sfant, etern, drept, dragoste.

Trebuie sa ne oprim acum, chiar daca acesta este doar un articol, si sa Il premarim pe Acela care, pe cand niciun om nu era macar, a binevoit sa ne dea si noua harul Sau minunat, apropierea de Dumnezeu si mantuirea, infierea Sa si infratirea cu Cristos. Prin El, sa avem o speranta a mantuirii noastre, noi cei lesne trecatori, un abur, un gand trist, o suflare de-o clipa… Binecuvantat sa fie Dumnezeu, binecuvantat sa fie Domnul Isus Cristos! Inima noastra te inalta, sufletul nostru vibreaza aflandu-Te, duhul nostru se misca cunoscandu-Te!

Este, asadar, un timp cand harul lui Dumnezeu este vestit si auzit de cineva.

–––––––––––––

continuare: aici.

Reclame

Un gând despre „Despre cum lucreaza Evanghelia[1]

  1. Pingback: Despre cum lucreaza Evanghelia[2] | Ascultarea Credintei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s