Acasă »

Mos Craciun

Tipul de logica elementara pe care o vom folosi in aceasta postare:

De Craciun, vine Mos Craciun. Prin urmare, de Paste, vine iepurasul.

De fapt:

– cu aproape 2000 de ani in urma, Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar;

– primii crestini nu au sarbatorit nasterea lui Cristos (ei erau chiar impotriva serbarii zilelor de nastere ale oamenilor);

– odata inceput acest obicei, oamenii s-au gandit ca e bine sa isi aminteasca de nasterea Mantuitorului, odata pe an;

– de Craciun, asadar, oamenii si-au amintit ca a venit in lumea noastra Isus Cristos, Mantuitorul omenirii.

Concluzia? De Craciun, vine Mos Craciun.

Sa trecem la a ne pune cateva intrebari. Foloseste cuiva ca, indiferent de cum au fost copiii nostri, Mos Craciun tot vine? Le spunem ca daca au fost cuminti primesc ceva de la Mosul. Si, de fiecare data, Mosul vine, cadouri aduce. Concluzia: copiii au fost cuminti. Dar, noi stim ca nu este asa. Oricum, neo-psihologic, evident ca nu-i bine sa ii imprim ganduri „negative” bietului copil si ca trebuie sa vina Mosul si atat. Nu mai trebuie sa spunem daca a fost copilul rau sau bun. Mosul trebuie sa vina, oare ce ne aduce? Copiilor nici ca le mai pasa de vorbele parintilor, neputinciosi de altfel, cand ii indeamna sa fie cuminti ca vine Mosul. Copiii stiu ca, oricum, vine Mosul asa ca, rai-cuminti, de bine, de rau, sa vina Craciunul!

Mos Craciun, cel care calatoreste atat de mult, intra pe hornuri si cara saci, abia, abia, e mereu cu haine curate si miroase bine.

Mos Craciun, ce batran si ostenit, are mereu la el bata bunicului… Trebuie ca se preface acest Mos, fiindca vocea lui seamana cu a cuiva cunoscut. Sa nu se sparie copiii…

In lume problema raului a fost rezolvata. Nu mai sunt copii rai. Toti sunt buni, de vreme ce Mos Craciun merge la toti.

Oamenii pregatesc acasa, fac curat. Merg la cumparaturi. Pregatesc bucate, taie porcul (saracul, macar de-ar muri pentru o cauza nobila!). Pentru unii chiar e sarbatoare si e bine – e curat, in sfarsit, acasa! In ziua de Craciun merg la biserica linistiti: totul e pregatit… La Biserica afla ca, fara Cristos, totul e in van. Deci, oamenii realizeaza ca, de fapt, nu e totul pregatit. Si, mediteaza, dau din cap, sunt de acord. Da, ajung ei la concluzia inevitabila, fara Cristos totul e in zadar. Cum ii e obiceiul, vremea trece. Anul se duce, un nou Craciun da peste noi. Oamenii pregatesc casa, fac curat, merg la cumparaturi, pregatesc bucate, taie porcul… oare cine sa fie Mos Craciun anul acesta?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s