Acasă » Apologetica » Este crestinismul o religie a fiecarei generatii care-l determina?

Este crestinismul o religie a fiecarei generatii care-l determina?

Este. Crestinismul care se vede este produsul generatiei care-l determina.

Nu este. Valorile divine transcend generatiile, credinta a fost data „odata pentru totdeauna” si doar „sfintilor”. Cei care se vor regasi in „calea” determinata de aceste valori, si daca se vor regasi, sunt cei care vor fi crestinii veacului lor.

De fapt, punand aceasta intrebare, ma gandeam mai degraba la a cerceta semnele vremurilor in care traim, pentru a vedea in ce masura putem sa spunem ca ducem o viata determinata de invataturile lui Cristos.

Cand ne gandim la acest adevar, atunci atingem un punct extrem de sensibil. Fie crestinii care au fost au avut o credinta omeneasca, diferita de cea care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna, fiindca crestinii din generatia urmatoare au renuntat la tot. Fie invers, crestinii de acum sunt doar ai formelor.

Putem sa fim si iubitori de bani si inchinatori fata de Dumnezeu? Putem sa iubim si lumea si lucrurile din lume, dar si pe Dumnezeu si pe frati? Putem sa facem rau, constant, aproapelui si sa avem dragostea lui Dumnezeu in noi? Putem sa traim zile, saptamani, luni, ani facand ce ne pofteste inima, sa ne numim crestini si totusi sa ii fim placuti lui Dumnezeu?

Suntem noi, oare, cei care determina un nou tip de crestinism? Este crestinismul rezultatul pur al reactiei unei generatii la o suma de stimuli? Sau, in ce masura?

Putem noi sa spunem ca ne traim viata pentru Dumnezeu? Cum am raspunde la intrebarea precedenta daca am fi pe un pat de spital, gata de clipa mortii, trecand in vedere toata viata noastra trecuta? Cum am raspunde daca ne-ar intreba cineva acelasi lucru in grupul de prieteni, la iesirea de la „Biserica” sau in magazinul de haine?

Framantarile aceastea se nasc fiindca exista. Si, cum o nastere normala este insotita si de niste dureri, in cazul nostru durerile nasterii sunt chiar semnele vremurilor in care traim. Cele mai marete declaratii de dragoste fata de Cristos, cele mai vizibile, cele mai exteriorizate. Totusi, cele mai goale de continut, mai prefacute si mai pline de simulacru.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s