Acasă » Apologetica » Implinirea numarului. sau: De ce se joaca unii oameni de-a Dumnezeu? sau: De ce, daca as fi ateu, as fi si mai inversunat impotriva lui Dumnezeu! sau: De ce sunt oamenii atat de usor de prelucrat?

Implinirea numarului. sau: De ce se joaca unii oameni de-a Dumnezeu? sau: De ce, daca as fi ateu, as fi si mai inversunat impotriva lui Dumnezeu! sau: De ce sunt oamenii atat de usor de prelucrat?

Mesaj SMS primit:

Vå rog transmiteti si dvs. la cat mai multe persoane så se roage pt un båietel de 12ani,bolnav de cancer neoperabil. E internat la Fundeni. Il cheamå Vasilicå. Domnul a promis cå va lucra dacå va fi ìmplinit numårul de mijlocitori ìn rugåciune pt båiat.Domnul Isus så vå binecuvinteze!!

Discutie 1 – probleme:

#1 – daca e real ca acel baiat e internat acolo si boala lui e terminala, atunci discutam.
#2 – unde a „promis” „Domnul” ca va „lucra” daca va fi implinit „numarul” de „mijlocitori”? In primul rand, promisiunile lui Dumnezeu (daca despre acest „Domn” e vorba), sunt in Biblie, iar o astfel de promisiune nu exista in Biblie. Dimpotriva, invatatura Bibliei, principial, esential, nu se potriveste cu aceasta „promisiune”.
#3 – Lucrarea lui Dumnezeu, ca atare, este o tema fundamentala a Bibliei, atat in VT cat si in NT. Niciodata „lucrarea” lui Dumnezeu nu este de aceasta natura. Lucrarea lui Cristos este intru mantuire, cu implicatii si realitati mult mai adanci decat astfel de banalitati anacronice.
#4 – Cine stie, frate, numarul? Daca a fost depasit? Daca nu se va ajunge la el niciodata? In ce baza e numarul si ce semnifica el? Nu vreti sa fim, totusi, oameni seriosi? Macar din respect pentru copil… (daca e un caz real)
#5 – Sensul notiunii de rugaciune, in NT, nu are de-a face cu sugestia din SMS. Iar, daca cineva se roaga dupa alt „plan”, nu-i zic sa nu se roage, dar sa nu astepte sa il creada cineva care cunoaste, oarecum, Biblia, ca se roaga in urma unei chemari divine…
#6 – Dumnezeul Bibliei nu e un personaj malefic, cum e personajul „Domnul” din SMS-ul de mai sus. El nu lasa un copil sa moara doar pentru ca nu s-a strans „numarul” (pe care nu-l stie nimeni), ca nu au fost spuse suficiente rugaciuni sau ca cineva nu a mai avut credit sa trimita acel SMS prin care s-ar fi „implinit” numarul…

Problema majora, ca in multe alte cazuri, nu este ca acest SMS a fost scris, ci ca exista oameni care-l cred, care nu vad o problema in el, care inchid ochii, strang pumnii, baga bine capul in fata, intre umeri, si pornesc cu viteza inainte…

Discutie 2 – insemnatate:

Creduli si pseudo-buni, primitorii SMS-ului trimit mai departe. Nu se poate sa nu putem face acest gest mic pentru a salva o viata… Si, cu capul bine strans intre umeri, ii dam inainte prin intuneric. Ochii ii tinem inchisi, cum spuneam, ca sa fim siguri…

Ceea ce ma intristeaza cel mai mult este tocmai lipsa aceasta de discernamant. Si, primim aceste SMS-uri de la persoane care au pretentia ca-L cunosc pe Dumnezeu. Ideea de aici nu este sa neg cuiva cunoasterea de Dumnezeu. Ci, sa plang evidenta lipsei ei in realitate. Ironia mea trebuie inteleasa doar ca usturimea ranilor pe care, vreau-nu vreau, le am.

De ce preferam o barfa spusa in intuneric luminii Cuvantului lui Dumnezeu revelat? Daca exista Dumnezeu si S-a descoperit pe Sine omului in Biblie, atunci nu mai este loc de prostii. De ce facem loc, totusi? Din lipsa de cunoastere a acestui Cuvant. Mascarea acestei lipse nu este decat recunoasterea ei, datorita naturii adevarului.

Discutie 3 – copilul

Presupunand ca acest caz e real. Ar trebui, crestini fiind, sa ne rugam pentru copil? Cred ca da! Ar trebui sa simtim parere de rau, durere, iubire fata de el, chiar daca nu-l cunoastem? Cred ca da! Ar trebui, din cauza acestora, sa devenim creduli si sa inghitim niste aberatii, sa-l „salvam” pe bietul copil? Nu! Categoric, nu! Ori e vorba de Dumnezeu, ori de noi!

Iubirea, empatia, simpatia. Sa fie, suntem oameni, trebuie sa fie. Dar ele nu au fost date la pachet cu credulitatea si lipsa discernamantului. Crestinismul, ca sa aiba valoare, nu trebuie amestecat cu paganismul. Invatatura Bibliei trebuie acumulata, nu amestecata. E problema fiecaruia ce face, desigur, dar, atunci, vom spune lucrurilor pe nume si nu vom fi de acord prezentarea unor idei ca fiind biblice, crestine, cand nu sunt si nu au nimic de-a face cu Dumnezeu.

Daca primiti astfel de mesaje si chiar vreti sa va rugati pentru copil, nu ca sa se implineasca nu stiu ce numere s.a.m.d., sunati la Fundeni si interesati-va.

Discutie 4 – Dumnezeu

De fapt, Dumnezeul biblic este interesat de om si tot ce se intampla in viata lui este spre binele celui care este chemat de acest Dumnezeu conform cu „planul” Sau. Daca e sanatos sau bolnav este mai putin important, in economia mantuirii, decat daca este credincios sau necredincios. Fiindca, in credinta, omul trece fie prin voie buna fie prin boala, la fel cum poate trece si in necredinta. Esential, in acestea, este credinta si relatia omului cu Dumnezeu. Vezi Romani 8, tot capitolul.

Discutie 5 – pe surse

De unde, atunci, SMS-ul? Ce crede cel care l-a initiat? Daca nu e o gluma proasta in sensul larg, atunci cel care l-a initiat este ghidat de invataturi carismatice conforme cu evanghelia prosperitatii, considera mai degraba implicit ca Dumnezeu vorbeste direct astazi la acelasi nivel cu revelatia biblica, nu e familiarizat cu invatatura Bibliei desi e familiarizat cu termenii acesteia (expresii, idiomi) si un bun psiholog in sens nativ (a mers odata, facem si a doua oara, nu neaparat intelegand de ce).

Sugestie: daca zicem ca suntem crestini, atunci Dumnezeul despre care vorbim este cel al Bibliei. Se va citi Biblia si se va studia pentru lamuriri. In plus, crestinismul este mult mai mult decat o citire a Bibliei si o intelegere logica a invataturii acesteia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s