Acasă »

Nelamuriri (sau, de ce se golesc bisericile?). De ce cantam asa?

Am o serie de nelamuriri legate de muzica/cantarea in Biserica:

1. De ce cantam cantarile pe care le cantam atunci cand ne intalnim? Ca sunt in „carti”? Ca ne plac? Ca sunt potrivite? Ca asa se canta? Ca asa avem noi programul?

2. Se traduc mai multe cantari in limba romana. In special din engleza. Si daca nu stiu cei mai multi engleza, e la moda, si toti asculta. Cati pastori din Bisericile noastre cunosc macar o persoana care traduce cantarile astea in limba romana? Cat s-a discutat despre acest aspect in comunitati, la intalniri? Sau – s-a discutat asa ceva? Cantarea in Biserici are alocat un oarecare timp… Problema este ca daca ai voce nu inseamna ca stii si carte. Si, mai multe cantari care sunt preluate (in special de tineri) sunt cantate fain, dar au traduceri proaste (ca sa folosesc un eufemism)… Gen: „10.000 de motive”, versiunea populara (la moda). Nu zic sa se cenzureze cantarile in Biserici, dar nici asa, fratilor! De ce sa sune bine muzical si urat gramatical? Sau, nu era vorba de o inchinare „placuta”? De multe ori, insa, motivatia in cantare este slavirea omului, prin modul in care canta si asta se vede din acest detaliu foarte bine (ipocrizia asta, ma refer, se vede).

Ati putea, ca pastori, sau lideri muzicali, sau presbiteri, macar sa verificati o traducere, cand apare. E adevarat, unele cantari sunt traduse de „formatii”, „solisti”, chiar… „manelisti”. Si, la moda fiind – nimic de-a face cu o inchinare placuta inaintea lui Dumnezeu -, se iau cum la gramada si repede ca se trece.

3. De ce alocam spatiul pe care il alocam in cadrul intalnirilor noastre pentru cantare? De ce trebuie sa cantam o ora sau 30 de minute? Uneori ne fortam. Alteori adormim. Uneori e o galagie de te doare capul. Alteori o plictiseala uriasa. Au inceput oamenii sa nu mai vina decat la predica. Nu ca ar fi rau…

4. De ce cantam cu „grup de inchinare”? Mie mi se pare ca se ajunge in ridicol, cand, niste tineri, fara experienta de viata si fara traire la o anumita statura, „conduc” Biserica in inchinare in fiecare intalnire. Pe cand, nici macar pastorul nu apare atat de des in fata Bisericii si nu predica, nici pe departe, atat de mult.

5. De ce insistam sa cantam in acelasi mod, in acelasi stil, cand e clar ca Biserica nu canta, oamenii se uita doar, stau in banci goi, terni, cu privirea in gol? Nu e clar ca ceva nu e in regula? Ce-ar mai trebui sa se intample – sa auzim o voce din cer? E muzica prea tare? E cantarea prost inteleasa si aleasa? E stilul de vina? Unii inca cred in relativismul total al stilurilor de cantare in Biserica… de parca suntem la ora de filosofie. Eu cred ca au ajuns mari filosofi tocmai cei care abia au trecut clasa la materia asta…

6. De ce se pune accentul pe sunet in detrimentul altor calitati? Ce calitati? Pai: atitudine, aspectul versurilor (versurile propriu-zise, modul cum sunt scrise pe videoproiector etc), calitatea duhovniceasca a celor care canta, marturia compozitorilor cantarilor s.a.m.d.

Canta cine are voce? Cantam sa sune bine? Ne inrosim toti cand e o greseala in nota. Dar nu ne e rusine cu pacatele noastre, cu mizeriile din inima. Cantam voiosi, zambind, ridicand mainile pe sus, valuri, treburi… in timp ce e putregai in oase si gol vesnic in inimi…

7. De ce trebuie sa avem grup de cantare la evanghelizari? De ce il punem pe invitatii? De ce nu canta Biserica simplu. Vom avea tot timpul invitati? Cei care se convertesc vor avea o impresie gresita despre noi? De ce se pune accent atat de mult pe „invitati” la aceste evenimente? Uneori e mai important cine cant decat cine predica… „Nu vin oamenii, frate.” Pai, oricum, si daca ar veni, tot nu se convertesc. Ne intereseaza, asadar, sa fie sala plina, sau ca oamenii sa-L cunoasca pe Dumnezeu?

8. De ce acceptam cantarile modificate ilicit? Ma refer aici la opinia publica. Nu la cenzurare. Ar trebui sa fim foarte indignati cand cineva, in special cu voce buna, parodiaza cantari compuse de oameni ai lui Dumnezeu (Nicolae Moldoveanu s.a.), care si-au dat marturia la vremea lor, despre care marturiseste Duhul Sfant si Biserica lui Dumnezeu, modificand melodia si versurile (care au deja un compozitor si un autor, nu sunt traduse sau adaptate). E adevarat, fiecare face cum vrea, ce pofteste. Mai nou, prostia se pune si pe facebook si pe youtube, sa vada toti.

In loc de incheiere:

Parerea mea este ca ar trebui sa fim mai responsabili si mai atenti cu cantarea in Biserica, in casti si intre noi, pretutindeni.

Reclame

Un gând despre „Nelamuriri (sau, de ce se golesc bisericile?). De ce cantam asa?

 1. Zburaţi cântări în patru zări
  pe dragoste şi unde,
  pătrundeţi voi pe unde noi
  nu mai putem pătrunde!

  Mărturisiţi pentru Hristos
  convingeţi conştiinţa,
  că totul este-n veci frumos
  când biruie Credinţa.
  Zburaţi cântări! Zburaţi cântări!

  Zburaţi cântări spre zeci de ţări
  chemând la rugăciune,
  un legământ prin Duhul Sfânt
  pe toţi să ne-mpreune!

  Cutremuraţi, pentru Hristos,
  trezind trăirea vie
  că totul este-n veci frumos
  în pace şi-n frăţie.
  Zburaţi cântări! Zburaţi cântări!

  Zburaţi cântări în depărtări
  spre-a lumii-ntregi popoare,
  înflăcăraţi pe mii de fraţi
  spre-o unică lucrare!

  Apropiaţi, pentru Hristos,
  spre-o unică-nfrăţire
  căci tot ce-i veşnic şi frumos
  stă-n pace şi-n iubire.
  Zburaţi cântări! Zburaţi cântări!

  Zburaţi cântări spre ţări şi mări
  pe dragoste şi unde
  purtând cu drag al Crucii steag
  cât veţi putea pătrunde.

  Îngenunchiaţi, pentru Hristos,
  întreaga omenire, —
  s-ajungem toţi în Mai Frumos
  o unica-nfrăţire.
  Zburaţi cântări! Zburaţi cântări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s