Acasă » Biserica si Statul » Biserica si Asociatia – continuare

Biserica si Asociatia – continuare

(continuare de aici)

4. Asociatia nu poate sa se erijeze intr-o entitate asemenea Bisericii sau peste aceasta; Biserica nu se poate face Asociatie

O asociatie nu poate, asadar, sa pretinda ca e o Biserica. Asa, unora poate nu le convine sa fie sub o autoritate si se constituie ei in una. Astfel, formeaza o asa-zisa Biserica. In protestantism, Biserica a fost inteleasa de multe ori la marginea spectrului admisibil, in sensul de mai sus. Astfel, curente contemporane fac un obicei din a propune Biserica o asociatie, ori nu e cazul.

Se implica aici si ideea de parvenire. Nu putem sa ajungem ceea ce nu suntem fara consecinte. Oricat de fascinanta a fost Reforma, nu se poate ca o mini-Reforma sa se intample in toate generatiile, in toate bisericile. Ideea aceasta este pur si simplu non-sens. Totusi, pe fondul discrepantelor socio-culturale intre generatii, este tot mai vehiculata.

De asemenea, este un non-sens formarea unei asociatii cu scopul de a judeca (in orice fel) Biserica (o biserica). Da, ea se poate forma. Dar, este un dezechilibru prin faptul ca se deplaseaza de la contextul in care au fost definiti termenii. O Biserica locala, fiind, de exemplu, in limitele unor legi financiare, poate fi controlata financiar, in relatie cu Statul. Dar, nu poate fi controlata in ce priveste crezul. Au incercat multi in istorie, inca mai incearca. Nu se poate fiindca pur si simplu Biserica este a lui Dumnezeu. Puterile pamantesti palesc in fata „Imparatiei lui Dumnezeu”. Daniel profetea despre o imparatie care va creste si care le va darama pe toate celelalte si va dainui vesnic.

Actul suprem pentru un crestin este sa-si dea el viata pentru Cristos. Actul suprem pentru un islamist extremist este sa omoare pe altii. Dreptatea, in aceste doua sisteme, este inteleasa cu totul diferit. Tocmai de aceea crestinismul este autentic si are impact real in viata oamenilor care nu sunt constransi sa-l accepte si sa-i ramana credinciosi. Cei mai ferventi crestini se pot gandi la Cristos ca la Cel care Si-a dat viata pentru ei. Cei mai ferventi musulmani extremisti se gandesc la profetul lor ca la unul pentru care sunt gata sa-i omoare pe altii. Ce diferenta…

Biserica aduce in lume o conceptie divina, total straina a ceea ce este in lume si a ceea ce ar putea sa produca, in orice situatie, Agora.

De aceea, Biserica nici nu poate fi judecata de cine stie ce asociatii si organizatii. Ei pot emite judecati, dar valoarea lor este nula fiindca Biserica este mai mult decat o asociatie. Cand este judecata, Biserica este prigonita. Asta nu inseamna ca o Biserica nu poate gresi, ci inseamna ca Biserica este a lui Dumnezeu si ca El Isi zideste Biserica Lui (vezi Efeseni). Credinciosii stau in picioare nu prin tine, ci prin Cel care-i tine pe toti. E treaba „Stapanului” lor daca ei stau in picioare sau nu. Problema ta (in general, zic) este sa vezi daca stai in picioare si sa iei seama sa nu cazi! Atat de serioasa, reala si de anvergura e problema mantuirii omului, incat individul nu-si poate permite sa o rateze pentru el fiindca se ocupa de altii (nerezolvand nici problema altora, fiindca nu i s-a dat lui s-o rezolve, e nevoie de Cineva mai puternic si mai mare, si nereusind sa-si rezolve problema lui, pe care ar fi trebuit s-o rezolve).

5. Biserica si Asociatia pot interactiona, dar intr-un context foarte bine definit, context care rezulta din intelegerea corecta, simpla si evidenta a acestor entitati mentionate

E cazul in care o asociatie poate aduce un ajutor apreciat de Biserica, limitat in spatiu si timp, in asa fel incat sa slujeasca scopului acelei Biserici si nu invers. Am vazut asociatii care au pretins directia, iar Bisericile sa urmeze. Nu merge asa.

De asemenea, sunt tot mai multe asociatii astazi care pretind ca aduc solutii pentru toate problemele Bisericii. Fiecare vede o problema, fiecare aduce o solutie. Daca ar fi asa, Biserica de astazi ar fi cea mai puternica Biserica din toate timpului, cea mai pura, cea mai cu impact, cea mai matura spiritual… De fapt, asistam la un atac asupra Bisericii care, in multe situatii, e camuflat in „ajutor”.

Asadar, asociatiile pot ajuta sau se pot oferi sa ajute, dar sa fie un fel de cal troian pentru o Biserica. In plus, de unde si pana unde ajutorul acesta? De unde stie asociatia din SUA sau din Franta (am dat exemple aleatorii) ce nevoi reala are Biserica din Romania si daca si le poate sustine? Oare Dumnezeu nu stie in ce situatie e Biserica lui din Romania? Spun prin aceasta ca Biserica din Romania nu are nevoie de ajutor? Nu! Dimpotriva, are! Ma refer la cei cu pretentia ca ajuta, dar, de fapt, incurca.

Multe din intentiile unor organizatii se pot vedea din atitudinea pe care o au fata de Biserica.

6. Desi cele doua nu sunt interschimbabile, exista anumite “lucrari” pe care ambele le pot face sau pe care nu le poate face niciuna

Desigur, o organizatie poate face acte finantropice. Ea poate sa se ocupe de cei saraci si bolnavi. La fel si Biserica. Motivatia Bisericii, dincolo de moralitate, tine de glorificarea lui Dumnezeu si de imboldul Duhului Sfant. Daca ar tine doar de dorinta de a-L glorifica pe Dumnezeu, asta s-ar putea intampla si intr-o organizatie, unde oamenii spun ca asta isi doresc (si chiar sa-si doreasca). Dar, Duhul Sfant este Cel care a venit in lume, incepand Biserica. El, asadar, lucreaza in Biserica.

Lucrarea lui Dumnezeu trebuie vazuta in individ si in Biserica. „Si” de aici este esential. El lucreaza in om, dar lucreaza in Biserica. El lucreaza in Biserica, dar lucreaza in om. Nu putem sa deducem o organizatie de-a noastra fiindca noi toti suntem crestini si nu putem spune ca toti cei care sunt membri ai unei Biserici locale sunt crestini. Dar, la sfarsitul vremurilor, aceia care au fost ai lui Cristos au fost si din Biserica.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s