Acasă »

Despre predarea „religiei” in scoala

Cu privire la predarea religiei in scolile noastre:

1. Procentul inscrierilor in clasele unde se desfasoara activitatea

Un copil din 10 nu a fost inscris. 9 din 10, insa, au fost inscrisi la optionalul de religie.

Practic, acel procent de sub 10% (pentru ca trebuie sa presupunem ca unii parinti nu si-au inscris copiii dintr-o varietate de motive, nu doar ca nu doresc, neaparat, ca acestia sa faca religie la scoala), a fost vocal si a determinat o presiune care a dus la tensiunea acestor zile pe acest subiect.

In traducere, unul din 10 nu mai face cerere, 9 din 10 fac. Pentru ca acel unul din 10 e minoritate, nu? Si minoritatile nu trebuie oprimate… Sa facem, asadar, noi cei 9 cerere, ca sa stea linistit al 10-lea… Se incadreaza in politica zilelor noastre? Se incadreaza… Atunci, e bine.

In alta ordine de idei, e, de fapt, o lupta pe care o duc activistii secularismului si ai ateismului impotriva dusmanului lor „inexistent”. Fiindca o alta caracteristica a vremurilor este ca o minoritate de oameni, fie ei si lipsiti de scrupule, pot rasturna valori. Desigur, aici nu ma refer la parinti, la dreptul fiecaruia sa ia o decizie (care nu e, neaparat un drept).

Dreptul parintilor nu e, de fapt, un drept egal. Cei care faceau cerere inainte nu mai fac acum. Cei care nu faceau atunci, fac astazi. Egalitate? Nu. E o chestiune mascata, o presiune pusa asupra legiuitorilor, cu rezultate neasteptate, un esec pentru cei care au luptat pentru a se schimba regula cu inscrierile.

Am citit pe forumuri, pe scurt, ca nu prea am timp pentru asa ceva, reactiile virulente ale unor activisti atei. Injurii si vorbe pline de frustrare, caracteristice lor. Pierzand rusinos pe un front pe care tocmai ei l-au deschis, plini de vitejie si speranta, acesti oameni, dezbracati de armurile lor de paie, sunt cei care ii injura pe ceilalti, obligati la ceea ce nu trebuiau sa fie obligati, ca au castigat fara sa lupte. Ei, ateii, acceptati intr-o lume majoritar crestina, nu pot accepta crestinismul si ideea de Dumnezeu. In urma furtunii create de ei, au ramas dezbracati de la vantul (relativ puternic, sa nu exageram) normal in astfel de conjuncturi. Cam aici e lupta reala, restul sunt tensiuni prin implicatie, probleme de forma, de exprimare.

Asadar, in lupta noastra pentru mediu, am consumat hartie (si vom mai consuma) mult mai multa, ca sa facem niste cereri inutile. Fiindca, puteau sa faca cerere cei putini. Oricum, au mai mers si parintii la scoala pentru ceva bun, pentru religie adica. Ca destul au mers doar parintii ai caror copii tot au probleme, nu?

2. Procentul celor inscrisi in clasa „0”

Ministrul educatiei, citat intr-un articol, spune:

„Inscrierile in clasa pregatitoare vor continua si, pe cale de consecinta, exprimarea optiunilor pentru participarea la orele de religie va continua la nivelul clasei pregatitoare. Situatia de aseara era de 93,75%, ca procent al parintilor care au optat pentru participarea copiilor la orele de religie la nivelul clasei pregatitoare”, a explicat Cimpeanu. (hotnews.ro)

Adica, familiile tinere si-au inscris copiii la religie mai mult decat parintii cu copii mai mari. Adica, prieteni activisti atei, dupa multa munca… si rasplata… Cum, dupa ce s-a „cultivat” lumea, tot religiosi suntem?

3. De ce isi inscriu parintii copiii la religie?

Se pare ca romanii nu considera ca Dumnezeu e ceva perimat si care tine de o zona a inculturii. Evident, nu inseamna ca daca cei multi spun un lucru, asa si e. Dar, ce observam cu ocazia acestui recensamant cu forta(ca asta a cam fost) este ca oamenii si-au exprimat punctul de vedere si ca e destul de clar.

Este normal pentru om sa isi indrepte mintea si inima spre Dumnezeu. In crestinism, vorbim despre un Dumnezeu unic, despre Dumnezeul adevarat, despre Isus Cristos care a murit pentru oameni, intru mantuirea acestora, despre iubire si armonie, despre o promisiune a cerului, despre oameni schimbati radical… in bine. E, totusi, bine, ca parintii prefera sa aiba copii educati in acest sens si nu in spiritul animalic sau radical al vreunui razboi „sfant”…

4. Calitatea religiei in scoli

Subiect atins adiacent de acest recensamant. Dar, important. Este esential pentru noi sa asiguram copiilor nostri o educatie buna, corecta, valoroasa. De aceea, calitatea orelor de religie trebuie sa fie un ideal educational care sa se traduca printr-o imbunatatire vizibila, de a an la an, a cursurilor si a predarii.

Cursurile trebuie sa fie de substanta si structurate pe nivel de varsta. Ele trebuie sa fie educationale, nu cu scop de indoctrinare. Avand in vedere ca diversele culte au profesorii lor, nu cred ca e o problema sa se faca aplicatii specifice. Dar, materialul de curs trebuie sa fie principial si sa puna accentul pe valoarea crestinismului. Fiindca, acesta are o valoare deosebita, iar valoarea lui nu sta in obiceiurile crestinilor, ci in adevarul revelat prin Isus Cristos, Mantuitorul.

Ca exemplu, as putea avea pretentia ca manualul de religie din scoli sa abordeze invatatura lui Cristos cu privire la atitudinea morala. Mi-ar placea sa stiu ca imi trimit copilul la scoala si ca acesta invata la religie sa fie un om milos si sa practice aceasta, mai apoi, in urma unor discutii aplicative (si) in familie, intr-un mod corect, in contextul in care el traieste si se formeaza. El trebuie sa fie educat sa iubeasca si cum anume. Nu in sensul corectitudinii politice, prin zambete de suprafata sau mai stiu eu ce, ci dupa invatatura lui Cristos. Daca este valoare in aceasta invatatura – si este – copilul va pricepe asta si va lua decizii pentru el.

Si, ca sa inchei tot cu o statistica, dar neoficiala, in localitatea unde sunt eu numarul copiilor care au participat la olimpiada de religie, etapa judeteana, a fost cam cat al celor care au participat la restul olimpiadelor… la un loc. Se pare ca si copiii sunt interesati de religie, in speta de crestinism…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s