Acasă » Viata Crestina » Sa facem curatenie. Sa punem in raduiala ce nu e

Sa facem curatenie. Sa punem in raduiala ce nu e

Marcu relateaza intrarea Domnului Isus in Ierusalim, pe un magarus, continuand sa ne spuna ce a facut Domnul Isus dupa aceea. El a mers la Templu.

In Templu, pentru ca era seara, Domnul Isus doar a cercetat ce se intampla acolo:

A intrat în Ierusalim, în Templu, s-a uitat de jur-împrejur la toate lucrurile și, pentru că era deja seara târziu, S-a dus la Betania împreună cu cei doisprezece.
Marcu 11: 11

Domnul Isus este in masura sa inteleaga ce se intampla in Templu

Relatarea aceasta nu este pentru noi inca o informatie, ca sa stim ce a facut Domnul Isus dupa ce a intrat in Ierusalim. Nici nu este inca ceva text pentru predicatori, sa aiba ce sa mai zica in plus la Florii. Este o informatie foarte importanta, care ne ajuta sa intelegem autoritatea Domnului Isus si interesul Sau cu privire la Casa Tatalui Sau.

Acum, in vremea Bisericii, credinciosii sunt Temple ale Duhului Sfant. Aceia care Il cunosc pe Dumnezeu si care sunt, astfel, prin Duhul, in Biserica lui Dumnezeu. Nu cei care sunt in registre facute de oameni, cu numele in biserici, nu cei care pretind ca sunt crestini. Ci, cei care sunt cu adevarat.

Domnul Isus „s-a uitat de jur-imprejur la toate lucrurile”. Nu este vreo parte unde El sa nu se fi uitat. In plus, s-a uitat la toate lucrurile. E seara, e tarziu. Dar Cristos nu a venit la Ierusalim sa caute lauri, sa taie panglici. E vorba de Casa lui Dumnezeu, adica a Tatalui Sau.

Este esential sa stim ca Domnul Isus e interesat de noi, de fiecare. Daca El se uita cu atentie in viata noastra, este fiindca-I pasa ne noi, de fiecare in parte! De asemenea, El are si dreptul sa se uite. E mostenirea Lui!

Astazi ar fi o buna zi, ba chiar intreaga saptamana, sa facem si noi o curatenie in viata noastra. Sa ne uitam de jur-imprejur si sa vedem daca e ceva ce nu e la locul lui, daca e ceva ce lipseste, daca e ceva in plus. Sa vedem daca e cum vrea Domnul, unde mai avem de lucrat. Doar ochiul Sau stie ce mai trebuie facut! E casa Lui! Noi suntem ai Sai.

Poate ca sunt unele lucruri la care nu vrem sa ne uitam. Dar trebuie sa ne uitam… la toate. Pentru Domnul se uita. Si El cu siguranta ca va arata ca nu sunt cum trebuie sa fie!

La fel, cei care au responsabilitati in Biserici, trebuie sa fie cu luare aminte la tot ce se intampla acolo. De la aspectele administrative pana la cele spirituale, in complexitatea lor. Fiindca e vorba de o lucrarea care-L priveste pe Dumnezeu!

Daca ar veni Domnul la noi in vizita, am fi rusinati sa-L vedem ca se uita in bucatarie? Dar pe calculator? Dar cand avem relatii unii cu altii? Dar in ungherele ascunse ale inimii? Mai sunt acolo… rautate, ura, mandrie, indiferenta, judecata?

E un timp potrivit sa invatam sa curatam tot mai mult viata noastra, sa punem in randuiala tot mai mult tot ceea ce tine de viata noastra si de viata Bisericii unde suntem parte. Si, Cel care e in masura sa ne cerceteze, este Domnul Isus! Sa ne rugam Lui in sensul acesta si sa facem pasi inspre o asezare corecta a lucrurilor in vietile noastre.

Daca Domnul nu spune nimic la un moment dat, nu inseamna ca totul e bine

A doua zi, Domnul revine in Templu. Au fost lucruri – si au fost multe – care nu i-au placut, din ce a vazut in ziua precedenta! In Templu nu erau asezate lucrurile cum ar fi trebuit. Marcu relateaza urmatoarele evenimente:

Au ajuns în Ierusalim; şi Isus a intrat în Templu. A început să scoată afară pe cei ce vindeau şi cumpărau în Templu; a răsturnat mesele schimbătorilor de bani, şi scaunele celor ce vindeau porumbei.

Şi nu lăsa pe nimeni să poarte vreun vas prin Templu.

Şi -i învăţa şi zicea: ,,Oare nu este scris: ,Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate neamurile?` Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tîlhari.„

Preoţii cei mai de seamă şi cărturarii, cînd au auzit cuvintele acestea, căutau cum să -L omoare; căci se temeau de El, pentrucă tot norodul era uimit de învăţătura Lui.

Marcu 11: 15 – 18

Ce se intampla in Templu?

Erau oameni care vindeau si cumparau in Templu. Se facea comert. Se faceau afaceri. Oamenii foloseau acel loc sa profite, sa isi rezolve probleme omenesti. Erau schimbatori de bani, in Templu. Oamenii veneau acolo pentru a schimba bani si nu pentru Dumnezeu. Erau scaunele celor ce vindeau porumbei. Atat de puternica era afacerea, ca si-au adus si scaune, au pus tarabele, mesele. Mai mult, altii purtau vase, duceau provizii si materiale pe care sa le vanda. Era un fel de piata, un fel de bazar inchis.

Pentru Domnul Isus o asemenea priveliste nu era una pe care s-o poata accepta. Si a inceput sa ii opreasca pe oameni de la a face ceea ce faceau.

Noi la Biserica pentru ce mergem? Suntem acolo pentru afaceri? E Biserica locul unde folosim diverse oportunitati pentru imbogatire? Astazi se vand lumanari si alte cele pentru obiceiurile traditiilor. Manastirile au ajuns loc de afaceri. La Biserici se merge pentru comertul cu haine, cand fiecare incearca sa afiseze un fel de parada a modei „evanghelice”. Intalnirile sunt pline de tot felul de lucrari si actiuni care nu sunt ceea ce ar trebui sa fie, de multe ori. Scopul lui Dumnezeu nu e cel cautat si considerat – aici e problema!

Ce vrea Dumnezeu de la noi?

Domnul Isus nu doar i-a oprit, ci i-a invatat

Un aspect esential al actiunii Domnului este faptul ca El ii invata pe oameni. Ii oprea, ii invata ca nu e bine ce fac, cum e bine si de ce. In linii mari, asa cum noteaza Marcu, Domnul ii invata pentru ce a fost randuit Templul si ce a ajuns el, deci, lucrurile trebuie schimbate!

Templul era randuit pentru rugaciune, ba chiar pentru toate natiunile pamantului. Idealul acesta misionar a ajuns sa fie invizibil in fata a ceea ce a ajuns Templul in vremea aceea. Era un oras cosmopolit, ca se schimbau bani. Dar, natiunile pamantului, oamenii din varii locuri care erau acolo in niciun caz nu erau acolo pentru rugaciune.

De aceea, lucrurile trebuie schimbate, ii invata Domnul. Templul, ca sa fie asezate lucrurile cum trebuie, trebuia sa fie o casa de rugaciune, nu o pestera de talhari. A ajuns un loc unde au venit talharii, jefuitorii, profitorii.

Au incaput bisericile zilelor noastre pe mainile unor oameni care cauta sa profite de pe urma oamenilor? Se fac oamenii preoti si pastori pentru bani? Se fac lucrurile pentru a se ajunge la profit, la interes material si bunastare pentru cei care sunt implicati in vreun fel sau altul? Daca asa stau lucrurile – si stau asa, de multe ori si in multe locuri – atunci, acestea trebuie schimbate.

Valul de impotrivire fata de crestinism, in genere, nu s-a ridicat, din pacate, din ura fata de Cristos, caci atunci ar fi fost bine si normal. S-a ridicat din cauza multelor inconsistente crase dintre invatatura biblica si practica oamenilor care spun despre ei ca sunt ai Bibliei. Si, fiindca oamenii acestia nu au nimic de-a face cu Dumnezeu, lucrurile Bisericii nu sunt asezate asa cum ar trebui sa fie.

O reforma este necesara, dar nu una seaca si care schimba doar hainele. Una dreapta si plina de teama fata de Dumnezeu. Nu avem nevoie de alte biserici, ci avem nevoie ca cele care sunt sa fie transformate, sa fie cum ar trebui sa fie.

E important ca fiecare sa rezolve lucrurile care nu se potrivesc cu ceea ce ar trebui sa fie viata crestina in dreptul sau. Acolo unde este el, in ce-l priveste pe el, sa le aseze cum ar trebui.

Cum? Dupa invatatura Domnului Isus. Nu dupa parerile oamenilor. Nu dupa metodele omenesti. Nu vom face Biserica atractiva prin tehnici de marketing sau printr-o intelepciune omeneasca aplicata, fie ea dintre cele mai bune. Biserica este randuita sa fie Trupul lui Cristos pe pamant, Templul lui Dumnezeu unde altii sa vina si sa se roage, sa se inchine lui Dumnezeu in duh si adevar. Tocmai de aceea, Biserica trebuie sa fie dupa cum a randuit Dumnezeu. Ca oamenii sa lucreze in dreptul lor asa, trebuie ca ei sa invete aceste valori.

Ar trebui sa ne dedicam timp si interes pentru a cunoaste voia lui Dumnezeu si a o implementa in viata noastra cu adevarat.

Este posibil sa gasim ceva gresit in ceea ce facem doar daca privim prin ochii Domnului, daca-L lasam pe El sa ne cerceteze. Este posibil sa schimbam ceva, doar daca acceptam mustrarea si indreptarea, doar daca ne pasa de invataturile Domnului si de dorinta Lui ca Biserica Lui sa fie cum trebuie sa fie. Si… doar El stie cum, prin Cuvant si Duhul Sfant.

Domnul Isus si responsabilii Templului

Preotii cei mai de seama, carturarii, batranii, toti responsabilii Templului care erau acolo, cautau sa-L omoare pe Domnul pentru ceea ce facea. Le strica afacerile!

In urmatoarea zi, in timp ce Domnul era tot in Templu continua sa aseze lucrurile cum trebuiau sa fie ele:

Au intrat apoi din nou în Ierusalim. În timp ce se plimba prin Templu, au venit la El conducătorii preoților, cărturarii și bătrânii
și L-au întrebat: – Cu ce autoritate faci aceste lucruri? Și cine Ți-a dat această autoritate ca să le faci?
Marcu 11: 27 – 28

Oamenii acestia erau deranjati de ceea ce facea Domnul. Ei erau autoritatea acolo! Si ei nu i-au spus sa faca asta! Ei bine, El era chiar stapanul acelui loc, Fiul Tatalui in a carui Casa slujeau ei pentru o vreme…

Problema cu responsabilii de atunci si de acum este ca incep sa se creada stapani pe lucrul altuia. Ajung unii sa creada ca ei taie si spanzura in Biserica! Afacerile lor si interesele lor, dar Dumnezeu ramane un intrus in chiar Casa Lui! Fata de oamenii acestia Dumnezeu va avea o mare pedeapsa in ziua judecatii. Observati ca Cristos nu se pune in locul lor, El era deja in locul Lui.

In acelasi timp, noi nu ne putem purta ca El, fiindca nu suntem si nu vom fi niciodata in locul Lui. Dar, trebuie sa fim atenti la atitudinea noastra, la motivatia slujirii si sa nu acceptam ca in Biserici sa ajunga oameni firesti, cu interese firesti si care sa schimbe asezarea biblica a lucrurilor in raport cu invatatura dumnezeiasca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s