Acasă » Apologetica » Conveniente islamice in legatura cu Coranul. Sau, cum sustin cele de deasupra pilonii pe care se afla. Rationamente circulare

Conveniente islamice in legatura cu Coranul. Sau, cum sustin cele de deasupra pilonii pe care se afla. Rationamente circulare

Inainte de a face referire la anumite aspecte legate de credinta musulmana ca ideologie (nu la musulmani, ca oameni), este de remarcat faptul ca toate sursele cu privire la Mahomed, initiatorul, autoproclamat profet al acestei religii, provin de la musulmani si nu dateaza decat de la 150 de ani in sus de la moartea acestuia.

1. In Coran ni se spune ca Mahomed este profetul lui Allah. Coranul a fost scris de Mahomed… Adica, Mahomed garanteaza Coranul si Coranul garanteaza identitatea lui Mahomed. Desigur, in discutie mai apare si un inger, care i-ar fi dictat lui Mahomed ce sa memoreze. Problema este ca Mahomed vorbeste despre acest inger, dar ingerului nu ne spune nimic despre acest Mahomed… Oricum o punem, sunt doar afirmatii care se acopera pe ele insele.

2. Musulmanii cred ca originalul Coranului, inscriptionat in araba, se afla in cer. Evident, nu putem testa aceasta… Convenabil, fiindca nu putem compara actualul text cu „originalul”, nu-i asa? Ideea ca e in cer se doreste a sublinia importanta reverentei fata de acesta si fata de limba araba. Dar, secundar, se arunca in derizoriu orice incercare de abordare a veridicitatii autenticitatii proclamate vis-a-vis de aceasta carte.

3. Exista surse islamice timpurii care afirma ca scrierea Coranului a fost realizata abia dupa moartea lui Mahomed. De asemenea, pana cand califul Uthman sa ordone distrugerea tuturor versiunilor Coranului, cu exceptia uneia anume, acestea circulau, evident, sub forme diferite. Dincolo de efortul acestui calif, au ramas doua versiuni ale Coranului pana dincolo de secolul IX, versiunea minoritara fiind folosita, dupa cum scrie Patrick Sookhdeo, fost musulman, in cartea „Provocarea islamului…”, la pag. 27, de musulmanii din Africa de Nord.

Deci, nu e, de fapt, ca si cum ar fi fost o singura scriere. In plus, musulmanii pretind ca au o carte sacra de la Dumnezeu, cuvant cu cuvant, in original, care s-a pastrat ca atare peste vremi. Fiind mai multe versiuni, cum a fost aleasa cea corecta, din moment ce Mohamed murise deja (si el NU a inviat!)? Deci, altii, in afara de Mahomed, au ales scrierea? Pe baza la ce? Cine, este, asadar, factorul determinant – cartea sau califii?

Reclame

3 gânduri despre „Conveniente islamice in legatura cu Coranul. Sau, cum sustin cele de deasupra pilonii pe care se afla. Rationamente circulare

 1. Sunnismul (în arabă: سني sunii) este curentul religios majoritar al islamului (celălalt fiind șiismul) . Reprezintă 85% – 90% dintre musulmani.
  Îndeosebi izvoarele folosite pentru scrierea dreptului musulman disting curentele islamului. Sunniții sunt de acord asupra patru izvoare de referință principale: Coranul (cartea revelată a profetului islamului Mahomed). Apoi, pentru cazurile ne evocate în mod direct de Coran, sunniții utilizează cu prioritate faptele sale, apoi consensul jurisconsulților musulmani, apoi, în sfârșit, deducția juridică („Qiyas”) jurisconsultului, cu condiția ca ea să nu contrazică cele trei referințe precedente. Există și alte izvoare de referință potrivit școlilor sunnite.
  Cuvântul sunnit derivă din „sunna”, care reprezintă linia de conduită a profetului Mahomed. Faptele sale au deci valoare de lege.
  În sunnism nu există cler. Imamul nu este un preot, ci un membru al comunității musulmane care conduce rugăciunea: el este „cel care se așază în față pentru a conduce rugăciunea” și nu este neapărarat un teolog. În arabă, imamul însemnează „șef” sau „conducător”, iar în sunnism, este suficient ca șeful să fie musulman, înțelept, să cunoască stâlpii islamului și să fi învățat o mare parte din Coran pe de rost, pentru a fi în fruntea unei comunități, a unui stat. Muezzinul, cel care cheamă la rugăciune, nu este nici el preot.

  Șiismul este un curent apărut în islam în a doua jumătate a sec. VIII, care nu recunoaște sunna, principalul motiv al separării de sunniți fiind acceptarea lui Ali, ginerele lui Mahomed, ca urmaș legitim al acestuia. Este, așadar, o ramură a islamului predominantă în Iran (95%), in Azerbaidjan (85%) și Irak (65%). Se consideră că ultimul profet este întemeietorul acestei ramuri, și care a spus celor ce credeau în el și hazrate Ali despre adevărata cale a islamului.
  Șiiții (nume ce vine de la: شيعة علي „šī‘at ‘ali”=”partidul lui ‘Ali”) urmașii partizanilor lui „’Ali”, văr și ginere al profetului Muhammad, care încarnează legitimitatea casei Profetului (ar.: أهل البيت”Ahl al-bayt”) împotriva celor 3 califi (Abu-Bakr, Omar și Osman) care au domnit în locul său și împotriva descendenților acestora. Șiismul duodeciman „cu 12 imami” pune accentul pe caracterul mesianic al acestor imami, autorizați să practice reflecția (arabă: اجته”iğtihād” „efort de a înțelege) ceea ce-i îndreptățește să interpreteze Legea divină și chiar de a-i aduce amendamente. Cel de-al XII-lea imam (imamul ascuns) va reveni la sfârșitul timpurilor pentru a instaura armonia pe pământ. Imamii, considerați ca intermediari între om și Dumnezeu au pentru mulți dintre șiiți o aură divină, noțiune total străină sunniților, ca și aceea de imamat. Al 12-lea imam va veni la sfârșitul lumii, împreună cu profetul Isus. În islam, Isus este un profet trimis de Dumnezeul Allah.

 2. Cei 12 Imami
  1. Ali ibn Abi Talib al-Mūrtadhā (al patrulea Calif Rashidun – sau calif „ortodox” sau calif „bine-călăuzit” – al Islamului Sunnit şi primul Imam al Islamului Şiit)
  2. Hasan ibn Ali al-Mūjtabā
  3. Husayn ibn Ali Sayyid ash-Shuhada
  4. Ali ibn Husayn Zayn al-Abidin
  5. Muhammad ibn Ali al-Baqir
  6. Ja`far ibn Muḥammad as-Sadiq
  7. Musa ibn Ja’far al-Kazim
  8. Ali ibn Musa ar-Rida
  9. Muhammad ibn Ali al-Jawad al-Taqi
  10. Ali ibn Muhammad al-Hadi
  11. Al-Hasan ibn Ali al-Askari
  12. Muhammad ibn al-Hasan al-Mahdi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s