Acasă »

Castigul evlaviei

 3 Dacă cineva învaţă alte lucruri şi nu urmează cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Cristos şi învăţătura conformă evlaviei, 4 acela este arogant şi nu înţelege nimic, ba încă are boala cercetărilor şi a controverselor zadarnice din care vin: invidia, cearta, blasfemiile, bănuielile rele, 5 disputele interminabile între oameni cu mintea bolnavă şi lipsiţi de adevăr, care cred că evlavia este o sursă de câştig a. 6 Într-adevăr, evlavia este un mare câştig când se mulţumeşte cu ceea ce are. 7 Căci n-am adus nimic în lume şi nimic nu putem lua din ea. 8 Dacă avem de mâncare şi de îmbrăcat, să ne mulţumim cu acestea. 9 Dar cei care vor să adune bogăţii cad în ispită, în laţ, în multe pofte necugetate şi dăunătoare, care-i cufundă pe oameni în ruină şi pierzare. 10 De fapt, rădăcina tuturor relelor este iubirea de bani, iar cei care s-au dedat la ea au rătăcit de la credinţă şi şi-au provocat multe chinuri.

(1 Timotei 6: 3 – 10, versiunea catolica, via cateheza.ro)

Este evlavia o sursa de castig? Este scopul Bisericii castigul de bani? Sau, de fapt, prin iubirea de bani si o minte bonlava s-a ajuns la o atare stare?

De ce se bucura oamenii Bisericii de fluxul de turismului monahal? Ortodocsi, baptisti. Dorinta de castig ii face sa uite repede de ceea ce inseamna, de fapt, crestinismul. Din pacate, iubirea de bani a stricat puterea transformatoare a crestinismului.

Se iau bani la nunti, la boteze, la inmormantari, pe lumanari, pe stropit. Se iau bani la manastiri. Se vand flori la drumul mare. Oamenii cazeaza pe altii si baga banii in buzunar cu satisfactia unor ochi bulbucati de lacomie, dupa ce-au uitat de multa vreme puterea vie a Bisericii lui Dumnezeu. Parca traind in alta lume, reprezentatii Bisericilor istorice (clerul) si preotimea universala a evanghelicilor (credinciosii) habar nu au ca imaginea lor s-a alterat de tot, zilele astea. Oamenii din afara nu mai vad in ei o marturie a prezentei lui Dumnezeu intre oameni, a transformarii divine, a iubirii crestine. Pe toate acelestea le nesocotesc, fiindca le-au auzit in teorie, iar in practica au gasit cu totul atlceva chiar la oamenii care le predica.

Puterea evlaviei s-a dus. In schimb, apar certuri, invidii, banuieli rele, dispute interminabile in sanul bisericilor. De unde s-au nascut acestea? Din iubirea de bani si parasirea rostului evlaviei.

Aceste nu este crestinism, ci un paganism amestecat, o stare de delasare pacatoasa, a falsitatii si pierzaniei.

Inutilitatea pelerinajelor la moaste, la morminte si la icoane plangatoare inchipuite, pe cand omul ramane tot gol si stricat, devine virtute si valoare, fiindca cei care ar fi trebuit sa apere adevarul lui Dumnezeu s-au lasat mituiti de banii poftelor. Dupa cum spune apostolul Petru, cand vorbeste despre stricaciunea care este in lume prin pofte.

Evlavia are, totusi, un castig. Unul spiritual. Dar nu evlavia aceasta falsa. Astfel se face ca multi crestini se imbogatesc in cele pamantesti si doar unii mai au adevarata bogatie. De aici slabiciunea crestinismului si stricaciunea in lumea moderna. Civilizatia cladita pe lucrarea Bisericii va cadea fiiindca puterea Bisericii se va dilua. Vor avea bani si case, dar vor pierde pe Dumnezeu.

Reclame

2 gânduri despre „Castigul evlaviei

  1. Ce are turismul sau fluxul pelerinajului monahal ca mijloc de câștig material cu Bisericile Baptiste? De ce le băgați în aceeași oală cu ortodocșii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s