Acasă »

Despre Imperiul Otoman. Termeni. O lupta tot impotriva crestinilor

Despre otomani, a caror dinastie a fost intemeiata de Osman (pronuntat Otman in limba araba), aflam:

„Otomanii s-au considerat stat islamic ghazi, vesnic implicat in purtarea jihadului impotriva paganilor din Dar al-Harb. Jihadul era rai-son d’etre a statului otoman, dandu-i legitimitate religioasa. Luptatorii jihadici musulmani, ghazii, erau varful de lance al cuceririlor otomane. Ei se ingramadeau constant la frontierele otomane cu Dar al-Harb, pentru a-i invada pe pagani si pentru a castiga merite eterne, cat si prada materiala.” (Patrick S., Jihadul Global, pag. 254)

In vremea aceea, otomanii erau putini, aflati, teritorial, la limita lumii islamice inspre Europa.

Cu siguranta ne-a ramas in minte termenul „mameluc”:

„Soldatii sclavi turcici (mamelucii) erau si ei folositi pentru a intari armatele imperiului, iar comandatii lor (sultani) au devenit treptat jucatori politici importanti. Mamelucii au devenit o forta puternica in interiorul Islamului si au infiintat propriile lor state, Sultanatul mameluc al Egiptului fiind exemplul cel mai remarcabil.” (Patrick, S., Jihadul Global, pag. 250)

Despre ieniceri

„Otomanii i-au inlocuit treptat pe luptatorii lor tribali independenti cu trupe disciplinate de sclavi, organizate intai de Murad I (1360 – 1389) si cunoscute drept kapikullari. Mai tarziu ei au dezvoltat o forta combatanta de elita alcatuita din sclavi, forta cunoscuta sub numele de ieniceri (Yenicheri). Fiind la origine prizonieri de razboi, corpul ienicerilor avea sa fie intregit ulterior prin intermediul recrutarilor obligatorii (devshirme) care se faceau o data la cativa ani.” (pag. 154)

Multi baieti ai crestinilor au fost luati si fortati, ca sclavi, sa lupte impotriva crestinatatii, ca ieniceri…

Prin „surgun”, s-a implementat mutarea populatiilor din mediul lor istorico-geografic, ca medota de slabire a rezistentei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s