Acasă »

Isus: Mijlocitorul nostru [1]

1 Timotei 2: 5 – 7

1 Ioan 2: 1 – 6

Am participat, fara voia mea, la o discutie care s-a iscat pe marginea unui subiect interesat – fecioara Maria si ce credem despre ea, cand o femeie, vizibil iritata, o tinea sus si tare ca in Biblie scrie – desi ea nu poate arata, fiindca nu se pricepe – ca Maria se roaga pentru noi si ca noi trebuie sa venim la ea pentru a-i cere ajutorul in ce priveste legaturile cu Dumnezeu.

Nu doar ca nu scrie asa ceva in Biblie, dar invatatura biblica nici nu aminteste vreun rol al Mariei in privinta mijlocirii catre Dumnezeu sau orice alt ajutor pe care l-ar putea da ea oamenilor.

Nu scriu acest articol ca un raspuns la aceasta intamplare, am mentionat-o doar ca sa arat utilitatea si importanta informatiilor de mai jos (si) intr-un astfel de context. Totusi, dupa cum se va vedea, importanta invataturii despre mijlocitorul intre Dumnezeu si rasa umana tine in primul rand de rezolvarea problemei fundamentale a omului (soteriologie) si nu de apologetica.

Invata, insa, Biblia ceva despre vreun mijlocitor intre Dumnezeu si oameni? Un mijlocitor, adica un intermediar. Totusi, nu cu sensul de misit (persoana care mijlocea o afacere comerciala). Mijlocitor, adica o persoana „de mijloc”, care se pune intre om si Dumnezeu si intre Dumnezeu si om. Si, daca exista, cine este aceasta? Sunt ei mai multi? Ce inseamna mijlocirea pe care o fac / face acest /acesti mijlocitor / mijlocitori?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare am ales cele doua pasaje din antet.

Căci este un singur Dumnezeu și un singur Mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Cristos Isus (1 Timotei 2: 5, NTR)

Căci este un singur Dumnezeu și un singur Mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Cristos Isus (1 Timotei 2: 5, traducerea ortodoxa)

Căci unul este Dumnezeu şi unul singur este mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: omul Cristos Isus (1 Timotei 2: 5, traducerea catolica)

Conform concordantei Strong, cuvantul tradus cu „mijlocitor” este „mesos”, care inseamna „mijloc”, „la mijloc”, „intre”.

In limba romana avem atat sensuri pozitive (cum este cel din Biblie, la care facem referire), cat si sensuri negative. Iata cateva dintre sensurile relativ (aparent) pozitive: intermediar, interpus, interpunator, misit (cu sens de trimis, delegat), ambasador, plenipotentiar. Ideea a dat, cum spunea, si sensuri negative: votru (chiar cu sens de proxenet), pezevenchi (escroc, sarlatan, snapan).

Asa cum reiese din pasajul de mai sus, cele doua parti sau extreme sunt: Dumnezeu si oamenii. O privire de ansamblu asupra Bibliei, in special asupra Noului Testament, ne releva o prapastie absoluta intre Dumnezeu si om, nu in sens deist, ci ca o urmare a caderii omului si a depravarii acestuia (omul se strica, degenereaza). In acest context apare mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni. Unul care re-leaga omenirea de Dumnezeul cel Viu.

De aici, ideea ca crestinismul se vrea o relatie, nu o religie (re-legarea, adica religia, este, in fapt, in persoana Mantuitorului Isus Cristos, care nu este un set de reguli, un grupaj de forme sau altceva de felul acesta, ci o fiinta vie).

Versetul citat (1 Timotei 2: 5) in mai multe traduceri, mai sus, face doua afirmatii ordonate:

(1) ca exista un singur Dumnezeu

(2) ca exista un singur mijlocitor (interpus) intre Dumnezeu si oameni

Evident si implicit: (3) oamenii sunt mai multi.

In mozaism (iar contextul Bisericii Primare acesta a fost), Dumnezeu este Unul Singur. Este afirmatia de baza a credintei urmasilor lui Avraam dupa trup. In crestinism, de asemenea, aceasta realitate este fundamentala. Astfel, dupa cum Dumnezeu este unul singur (εἷς, heis), tot asa si „mijlocitorul” intre Dumnezeu si oameni este tot unul singur (εἷς, heis).

Astfel, unicitatea si singularitatea mijlocitorului este absoluta, la fel cum este Dumnezeu unul singur. Daca cineva crede ca Dumnezeu este unul singur, atunci trebuie sa creada si ca mijlocitorul dintre Dumnezeu si oameni este tot unul singur.

Acest adevar poate fi interpretat in ideea ca acest mijlocitor poate fi doar unul la un moment dat sau ca este vorba de un singur mijlocitor in sens absolut (unul anume). Iar textul clarifica – acel „unul singur” mijlocitor este „omul Isus Cristos” (Isus – Iehova este mantuirea, de la Yehoshua; Cristos – Mesia, Cel Uns).

Isus Cristos, asadar, inseamna Cel care a fost uns de Dumnezeu sa aduca mantuirea lui Dumnezeu. El este Mijlocitorul despre care vorbeste Biblia. Iar, in afara de El, nu este un altul, dupa cum nu exista un alt Dumnezeu. Argumentul este simplu si puternic, el nu este initial menit apologetic, ci declarativ (pe baza lui se formeaza doctrina crestina). Totusi, are si putere apologetica, daca este cazul.

Asadar, mijlocitorul aceasta nu e la alegere. Nu ne ducem noi, oamenii, la Dumnezeu, apeland la cine credem noi. Sau la acela cu care zicem noi ca ne intelegem mai bine. Sau, mai rau, mituind pe unul sau pe altul sa ne rezolve si pe noi cu Dumnezeu… Mijlocitorul este Acelasi pentru toata lumea, Unul Singur pentru toti.

Un alt aspect important este sublinierea paulina – „omul” Isus Cristos. Pavel subliniaza ca acest mijlocitor a fost OM. Ceea ce imi da siguranta ca persoana aceasta care mijloceste pentru mine stie ce simt eu, intelege suferintele mele, ispitirile mele, fragilitatea conditiei umane, pricepe agonia, tensiunea spirituala, lupta dintre bine si rau care se da in launtrul meu. Isus Cristos nu stie ce-i pacatul, fiindca nu s-a gasit in El pacat, dar stie cum e sa fii om si ce apasa asupra fiintei omenesti. O lectura a Noului Testament demonstreaza ca a simtit si a trait starile omenesti ca orice alt om. Iar aceasta este o mare incurajare.

Faptul ca nu a avut pacat ne asigura un mijlocitor care nu e corupt, chiar incoruptibil. El nu trece cu vederea, nu poate fi mituit sau imbunat cu ceva. Faptul ca e om, ne asigura un mijlocitor intelegator. Si, inca ceva important – despre El ni se spune ca ca este mijlocitor (nu ca a fost candva). Dupa cum exista un Dumnezeu, exista si un Mijlocitor. Iar aceasta il face real, Il aduce aici si acum – relevant pentru noi, oricine am fi, oricand, oriunde.

Sa venim la cele practice, acum. Daca e, asadar, sa ma apropii de Dumnezeu, pot sa fac aceasta prin interpunerea (mijlocirea) Omului Isus Cristos. Doar la El pot sa merg, fara prefacatorie (fiindca nu are sens) si fara illuzia unui compromis (fiindca nu se poate), cautand o „impacare” cu Dumnezeul de care toata rasa umana s-a indepartat atat de mult. Iar cand fac asta sunt sincer, real, direct, doritor de reabilitare si re-legare cu Dumnezeu.

Anunțuri

Un gând despre „Isus: Mijlocitorul nostru [1]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s