Acasă » Crestinism » Postul placut lui Dumnezeu

Postul placut lui Dumnezeu

Vasile cel Mare, unul dintre cei trei asa-numiti „parintii capadocieni”, a fost unul dintre marii teologi care au facut eforturi insemnate pentru argumentarea dumnezeirii Domnului Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Totusi, chiar daca teolog, el a vorbit si despre post, important in viata monahala autentica, in multe randuri. Iata ce spune el, la un moment dat:

Ne-am îmbolnăvit prin păcat, să ne vindecăm prin pocăinţă. Iar pocăinţa fără post este neputincioasă. Îndreaptă-te, dar, înaintea lui Dumnezeu prin post. (Sfântul Vasile cel Mare) 

Ioan Gura de Aur, alt mare teolog crestin al ortodoxiei (a se intelege acest termen sensul sau propriu, nu o ramura a crestinismului), a considerat ca importante postului sunt si vecinatatile sale imediate: perioada de dinaintea acestuia si cea de dupa. Probabil, observand atitudinea multora, dar si tendita naturala a omului firesc, care posteste din varii motive numai din cel bun nu, a gasit ca important sa scoata in evidenta aceste observatii:

Mulţi oameni, când vine vremea ca să intre în post, par că stomacul lor va fi sub împresurare îndelungată. De aceea au grijă să-l încarce cât se poate cu mâncare şi cu băutură. Aceiaşi oameni când ies din post, par că au petrecut o perioadă foarte îndelungată de foame şi de închisoare grozavă de la care abia s-au salvat. De aceea se îndreaptă fără nici o măsură spre mese şi mâncare, par că vor să piardă, din mâncarea fără saţ, tot ce au câştigat prin post. (Sfântul Ioan Gură de Aur) 

Isaia, evanghelistul Vechiului Testament – cum mai este numit, reda cuvintele lui Dumnezeu, in timpul sau, ca reactie la atitudinea unora care se raportau si ei la post si-l vedeau ca o greutate de multe ori inutila cel putin prin aceea ca nu-i era inteleasa utilitatea:

Iată postul care-Mi este plăcut: să dezlegi lanţurile nedreptăţii, să desfaci legăturile jugului, să-i eliberezi pe cei asupriţi şi să zdrobeşti orice jug,
să-ţi împarţi pâinea cu cel flămând, să le oferi săracilor fără casă un adăpost, iar când vezi un om gol, să-l acoperi şi să nu te ascunzi de cel ce este rudă cu tine (Isaia 58: 6, 7, NTR)
Domnul Isus, invatandu-i pe oameni a spus:
Atunci când postiţi, să nu afişaţi nişte feţe posomorâte, ca ipocriţii, care îşi urâţesc feţele ca să arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata!
Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa,
18 ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, iar Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti. (Matei 6: 16 – 18, NTR)
Postul placut lui Dumnezeu este cu privire la schimbarea inimii si se face inaintea lui Dumnezeu.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s