Acasă » Crestinism » Anakephalaiosis. Teoria recapitularii

Anakephalaiosis. Teoria recapitularii

Irineu (125 – 202 AD) este cel care propune teoria aceasta, numita a recapitularii, in care Il vede pe Cristos ca fiind noul Adam (idee biblica) care, in mod sistematic, repara sau reface ceea ce a facut Adam (evident, gresit).

Acolo unde Adam a fost neascultator in ce priveste pomul din gradina, Isus a fost ascultator pana la moarte, si inca moarte pe lemnul blestemului, pe cruce.

Ideea provine din retorica antica. Cuvantul provine din latinescul recapitulo („recapitulans” – „recapitulation” in engleza); de asemenea vine si din franceza, tot limba latinica – .récapituler. In retorica, asadar, era o repetare finala a celor mai importante idei sau puncte din discursul anterior prezentat mai pe larg, un sumar al ideilor principale.

Cand Irineu foloseste acest concept, el nu se refera la o recapitulare din partea lui Isus a istoriei umanitatii, ci la faptul ca Dumnezeu Tatal, in demersul sau istoric in ce-i priveste pe oameni, face o declaratie finala prin Cristos, in care se concluzioneaza tot rostul conceperii si dezvoltarii iconomiei lui Dumnezeu peste vremi.

Definirea acestui concept s-a facut conform cu informatiile de aici.

Alte informatii: aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s