Acasă » Comentarii biblice » Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Agora și Templul

Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Agora și Templul

Matei 21: 12, trad. Cornilescu

„Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toți cei ce vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei.”

În Templu (locul sfânt, hieros) erau comercianții de piață (Agora). Domnul Isus a făcut distincție între locuri, chiar dacă urma să se identifice El Însuși cu Templul lui Dumnezeu. Atata timp cât Dumnezeu a dat o însemnătate acelui loc, oamenii nu au avut dreptul să modifice această însemnătate. Așa că, între Templu și Agora există o delimitare de tipul distincției dintre sacru și profan.

Tu ce faci când are loc întâlnirea Bisericii? E Biserica un loc unde să „stai pe telefon”? Este un loc al afacerilor? Este un loc al poveștilor? Este un loc al organizării? Întâlnirea Bisericii se încadrează în scopul esențial al existenței din acea vreme a Templului de la Ierusalim – ca omul să se întâlnească cu Dumnezeu și, deci, să se gândească și să se poarte având în vedere valori care transcend viața cotidiană obișnuită.

În Săptămâna Mare și Sfântă, ne găndim la aceste diferențe și la dorința lui Cristos ca să ne ocupăm, dacă zicem că suntem Biserica Lui, de ceea ce ar trebui să se ocupe Biserica.

Reclame

2 gânduri despre „Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Agora și Templul

  1. Este un lucru pe care nu il avem in vedere cu toata seriozitatea. Lumea necrestina ne critica pentru indeferenta fata de copii din orifelinate, pentru ca avorturile sunt motivate din cauza posibilitatilor economice de intretinere a copilului. Spre rusinea noastra spun ca exista culte necrestine care au mult mai bine grija de comunitatea lor.
    Este mare grija de „templu” de cladire (indeferent de confesiune crestina) si de asa zis relatia noastra cu Dumnezeu, uitand ca „Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii”.
    In zilele noastre nu mai este nevoie de asociere, astfel comunitatile sunt superficiale chiar si in mediul rural. In mediul urban adunarea abia are timp de „inchinare” adica participare la serviciu religios. Cand timpul in libertate ne era deseori scurtat de desele condamnari, dorul de adunare si frati era mare. Ne amintim de vremurile de restriste, dar niciodata nu am stiut sa spunem multumesc acelor oameni care s-au jertfit pentru noi. Daca se mai spune despre acest lucru, totusi adevarata apreciere este pentru cei realizati din punct de vedere material, pe langa acestia ne dorim sa fim cat mai aproape.
    In zadar timp de mii de ani, poporul lui Israel, au luptat impotriva inchinarii la idoli, noi faurim noi si noi „vitei” la care ne inchinam. Puterea exemplului este mare, in zadar sunt munti de scrieri noi privim la cei de langa noi! Nu spun ca e imposibil de „inotat” impotriva curentului, doar spun ca este destul de tentant acest fel de a fi al lumii si asa zis bisericii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s