Acasă » Comentarii biblice » Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

Matei 21: 12 – răsturnarea meselor

„Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toți cei ce vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei.”

Comercianții pieței și-au însușit spațiul Templului. Ei au început să se poarte ca stăpâni pe Templul lui Dumnezeu. Acolo unde trebuiau să fie așezate lucrurile într-un anume fel, aceștia și-au așezat mesele lor de afaceri.

Când te uiți la Cristos că le răstoarnă mesele și doar scena asta o ai în minte, s-ar putea să ți se pare ciudat. Dar, dacă ai în vedere toată scena, observi că ceea ce face El este să așeze lucrurile la loc.

El răstoarnă mesele, arătând, prin aceasta, că lucrurile care păreau că sunt în picioare în Templu erau, de fapt, cu susul în jos.

Așa se întâmplă când anumite lucruri sunt așezate de oameni în zona unde regulile le face Dumnezeu. De unde, datinile, obiceiurile, regulile de sorginte umană. În timp, ele devin datini strămoșești, obiceiuri de la care nu se poate face rabat și reguli omenești puse la rang de cinste.

Obiceiurile au rostul lor, o societate fără obiceiuri este volatilă. Problema este atunci când acestea iau locul vrerii divine, în spațiul specific acesteia (în cazul nostru, Biserica). Întotdeauna când acestea vor fi răsturnate, împresia va fi ca în acest caz – că nu dă bine. Dar, de fapt, ele nu aveau ce să caute acolo…

Răsturnarea meselor este, de fapt, așezarea la loc a lucrurilor! Oare ce lucruri ar trebui să răsturnăm în viața noastră ca să se așeze acelea care sunt importante?

15 gânduri despre „Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

 1. Comerciantii se pare ca isi fac loc mereu in „Templu” dar uitam ca noi suntem cei ce le dam „apa la moara”. Oare daca ingras un porc, ii dau de mancare doar in ajun? Ne dorim o tara frumoasa si dezvoltata, dar contribuim la naruirea ei! Haideti sa nu ne oblojim constiintele, cautand o forma religioasa fara de fond, este doar pierdere inutila de timp si intretinerea unei categorii de oameni care se cred privilegiati, care considera ca pot sa castige un ban fara sa ne aduca un folos. Sa aratam ca nu suntem niste maimute ce se imita una pe alta… daca avem pretentia sa ne numim oameni! Sa nu spunem: „ei, daca cumpar acolo o lumanare nu daram un Templu” Eu spun da, il darami, caci mentii o mentalitate gresita, aduci o ofensa insusi lui Dumnezeu, caci el se bucura de adevar nu de o falsa inchinare!

 2. CD-ul este util, CD-ul cu muzica religioasa, indiferent genul nu va genera castiguri peste munca si costurile de producere. Cunosc pe cineva care locuieste intr-un ghetou in Bucuresti, la un moment dat locuiau intr-o locuinta de numai 14 metrii patrati (sot si sotie, impreuna cu 2 copii) si Gabriel Cotabita i-a imprimat gratuit niste CD-uri. I-a spus sorei: daca ai canta manele ai fi milionara.

 3. Raspunsul meu ar fi :si stiu ca nu sunteti Galateni dar intr-o anume masura s-ar putea spune celor ce gandesc asa: Legea şi credinţa
  1 O, galateni nechibzuiţi! Cine v-a fermecat pe voi, înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit?
  2 Iată numai ce voiesc să ştiu de la voi: prin faptele Legii aţi primit voi Duhul ori prin auzirea credinţei?
  3 Sunteţi aşa de nechibzuiţi? După ce aţi început prin Duhul, vreţi acum să sfârşiţi prin firea pământească? iar nu păcătoşi dintre neamuri.

  16 , fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.

  17 Dar, dacă, în timp ce căutăm să fim socotiţi neprihăniţi în Hristos, şi noi înşine am fi găsiţi ca păcătoşi, este oare Hristos un slujitor al păcatului? Nicidecum!

  18 Căci, dacă zidesc iarăşi lucrurile pe care le-am stricat, mă arăt ca un călcător de lege.

  PACATOS nu, mai rau decat un pacatos! Caci folosirea lucrurilor de care amintiti nu se incadreaza sub Harul care este in Hristos ci la ortodocsii ce folosesc icoane ce nu sunt nici macar potrivit Ledii lui Moise.

 4. Sunt unii care vor sa se simta „bine” atunci cand vin in adunare. Si vor a impleti vchile lor obiceuri si icoane pacatoase cu obiceiurile Bune a vietii care este in Hristos.
  Asa ceva nu se poate caci este scris: „Casa Mea se va numi „Casa de rugaciune” pentru toate popoarele!”

 5. Ei se silesc sa implineasca cuvintele scrise in prooroci care zice: Isaia 56:10 Toţi păzitorii lui sunt orbi, fără pricepere; toţi sunt nişte câini muţi, care nu pot să latre; aiurează, stau tolăniţi şi le place să doarmă. 4 Ei se culcă pe paturi de fildeş şi stau întinşi alene pe aşternuturile lor; mănâncă miei din turmă şi viţei puşi la îngrăşat.
  5 Aiurează în sunetul alăutei, se cred iscusiţi, ca David, în instrumentele de muzică.( si cd-uri ce vand unii altora. Ce le mai lipseste este unul ca Lolos, dar nici el n-a fost fraier ci i-a refuzat si in schimb ii cheama la pocainta. Ei insa nu se lasa mai prejos si raspund: „oare pe cine vrea lolos sa invete intelepciunea, pe niste copii, prunci decurand intarcati” ca de ei cunosc ce este scris.)

  6 Beau vin cu pahare largi, se ung cu cel mai bun untdelemn şi nu se întristează de prăpădul lui Iosif!
  7 De aceea vor merge în robie în fruntea prinşilor de război şi vor înceta strigătele de veselie ale acestor desfătaţi, aleargă după băuturi ameţitoare şi şed până noaptea târziu şi se înfierbântă de vin!
  12 Harpa şi alăuta, timpana, flautul şi vinul le înveselesc ospeţele, dar nu iau seama la lucrarea Domnului şi nu văd lucrul mâinilor Lui.

  4 Ce aş mai fi putut face viei Mele şi nu i-am făcut? Pentru ce a făcut ea struguri sălbatici, când Eu mă aşteptam să facă struguri buni?
  5 Vă voi spune însă acum ce voi face viei Mele: îi voi smulge gardul, ca să fie păscută de vite; îi voi surpa zidul, ca să fie călcată în picioare;
  6 o voi pustii; nu va mai fi curăţată, nici săpată; spini şi mărăcini vor creşte în ea! Voi porunci şi norilor să nu mai plouă peste ea.”
  3 De aceea, poporul meu va fi dus pe neaşteptate în robie; boierimea lui va muri de foame şi gloata lui se va usca de sete.
  14 De aceea îşi şi deschide Locuinţa morţilor gura şi îşi lărgeşte peste măsură gâtlejul, ca să se coboare în ea măreţia şi bogăţia Sionului, cu toată mulţimea lui gălăgioasă şi veselă.
  15 Şi astfel, cei mici vor fi doborâţi, cei mari vor fi smeriţi şi privirile trufaşe vor fi plecate.

  Toate aceste lucruri sunt si inplinite asupra lor, ei insisi marturisesc toate astea in sinea lor, dar incerca sa le ascunda si sa nu se cunoasca si zic in schimb: Oare nu este Domnul in mijlocul nostru? „Noi nu dam inapoi, puneti-va toata nadejdea in Dumnezeu”
  Si se afunda mai adanc cu totii ce se unesc cu ei in silnicie.

  18 Vai de cei ce trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii şi păcatul, cu şleaurile unei căruţe.

   • Daca adunarile ar face copy paste de pasaje de biblie si le-ar inplinii , binecuvantarea Domnului n-ar zabovi sa vina asupra lor o veselie si fericire le va incununa capul, durerea si gemetele i-ar parasi. Dar acum gem cu toti si sufera si se bucura de lucruri de nimic, pamantesti. de fapt ei copy paste bisericile imparatului dela miaza noapte imparatul Babilonului ? care o fi acela oare?
    Au zdrobit tot adevarul , bine ar fi fost sa copy si paste…

 6. cetate gălăgioasă, plină de zarvă, cetate veselă! Morţii tăi nu vor pieri ucişi de sabie, nici nu vor muri luptând.
  3 Ci toate căpeteniile tale fug împreună, sunt luaţi prinşi de arcaşi; toţi locuitorii tăi ajung deodată robi, în timp ce o iau la fugă în depărtare.
  4 De aceea zic: ‘Întoarceţi-vă privirile de la mine, lăsaţi-mă să plâng cu amar; nu stăruiţi să mă mângâiaţi pentru nenorocirea fiicei poporului meu!’

  5 Căci este o zi de necaz, de zdrobire şi de învălmăşeală, trimisă de Domnul, Dumnezeul oştirilor, în valea vedeniilor. Se dărâmă zidurile şi răsună ţipete de durere spre munte.
  si atunci se va zice : s-a ispravit cu tencuiala proorocilor mincinosi, a cazut zidul!

 7. Pai este simplu: Sa ascultam ce spune credinta!
  Nu acesta este si menirea si chiar titlul blogului Tau frate, Dumnezeu sa-ti binecuvinteze efortul si osteneala! Si sa ai parte de rasplata cereasca care este in Isus Hristos!
  Dacă vorbeşte cineva, să vorbească cuvintele lui Dumnezeu. Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu, pentru ca în† toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu prin Isus Hristos, ale căruia†† sunt slava şi puterea în vecii vecilor! Amin.
  Si pentru ca nu putem graii unul catre altul trebuie sa copy si paste o data sau „oridecate ori va adunati” si frangeti painea, hrana cea de toate zilele, temelia vietii. Si sa fie mai elocvent ceeace am scris mai sus, ca cel ce citeste sa inteleaga la ce ma refer, citez:
  33 Să mănânce astfel tot ce a slujit la facerea ispăşirii,(CACI TOT CE A FACUT ISUS HRISTOS SI SPUS, SLUJESTE LA FACEREA ISPASIRII) ca să fie închinaţi în slujbă şi sfinţiţi;
  11 Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos.
  12 Iar dacă clădeşte cineva pe această temelie aur, argint, pietre scumpe, lemn, fân, trestie,
  13 lucrarea fiecăruia va fi dată pe faţă: ziua Domnului o va face cunoscută, căci se va descoperi în foc. Şi focul va dovedi cum este lucrarea fiecăruia.
  14 Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea rămâne în picioare, el va primi o răsplată.

  Concluzie: Daca Scriptura, Scrierile prorocilor si apostolilor, singura slujeste la facerea ispasirii pacatelor, prin credinta, atunci ce nevoie mai am de CD-uri, carti religioase si spectacole religioase gen disco, care se practica totusi in unele „biserici” asa numite de cei ce se intorc dela adevar si cuvantul scris,? Aceea ” cetate galagioasa” cum o numeste proorocul?

 8. Bine, ca vreau totusi sa mai aduc un amanunt: cand proorocul a vorbit de „acea cetate galagioasa, vesela< plina de zarva"…probabil ca nici nu i-a trcut prin minte grozaviile pe care le facem noi in adunarile noaste, neamurile!

 9. Da este vorba de rasturnarea meselor! Niciodata nu voi trece drept in fata ortodocsilor daca nu sunt. Si asa nici in fata baptistilor, sau penticostalilor si lista continua cu toti cei ce nu sunt de acord. Dumnezeu este Acela ce rastoarna mesele vanzatorilor, NU ?
  Deci : iata ce zice El – Dar şi El este înţelept şi aduce nenorocirea şi nu Îşi ia vorbele înapoi, ci Se ridică împotriva casei celor răi şi împotriva ajutorului celor ce săvârşesc nelegiuirea.
  Osea 14:9 Cine este înţelept să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput să le înţeleagă! Căci căile Domnului sunt drepte şi cei drepţi umblă pe ele, dar cei răzvrătiţi cad pe ele.
  Isaia 31:2 Dar şi El este înţelept şi aduce nenorocirea şi nu Îşi ia vorbele înapoi, ci Se ridică împotriva casei celor răi şi împotriva ajutorului celor ce săvârşesc nelegiuirea.
  Osea 14:9 Cine este înţelept să ia seama la aceste lucruri! Cine este priceput să le înţeleagă! Căci căile Domnului sunt drepte şi cei drepţi umblă pe ele, dar cei răzvrătiţi cad pe ele.
  Psalmii 107:43 „Cine este înţelept să ia seama la aceste lucruri şi să fie cu luare aminte la bunătăţile Domnului. ”
  Psalmii 107:42 „„Oamenii fără prihană văd lucrul acesta şi se bucură, şi orice nelegiuire îşi închide gura!” „Aşa încât nădejdea sprijină pe cel nenorocit, iar fărădelegea îşi închide gura.”
  Ce vede cel fara prihana si nu se va aseaza pe scaunul celor batjocoritori si nu umbla pe calea celor pacatosi:Caci El înalţă pe cei smeriţi ş-izbăveşte pe cei necăjiţi, este in viata lui biruitor a ceea ce-i rau si faradelegea isi ichide gura! – Darul Domnului dat lui! –

  12 El nimiceşte planurile oamenilor vicleni, şi mâinile lor nu pot să le împlinească. 13 El prinde pe cei înţelepţi în viclenia lor, şi planurile oamenilor înşelători sunt răsturnate: dau peste întuneric în mijlocul zilei, bâjbâie ziua nămiaza mare ca noaptea. 15 Astfel, Dumnezeu ocroteşte pe cel slab împotriva ameninţărilor lor şi-l scapă din mâna celor puternici. Ai rabdare si vei vedea daca zici „nu vad acum!”
  Proverbele 10:28 „Aşteptarea celor neprihăniţi nu va fi decât bucurie, dar nădejdea celor răi va pieri. ” Vei intrezari acum, in parte ca-ntr-o
  oglinda, dar atunci pe deplin, fata in fata in ziua venirii Domnului cu ingerii puterii Sale sa rasplateasca pe fiecare dupa rabdarea lui!
  Cred ca despre asta este vorba nu ?

 10. nU STIU CHIAR CE SA ZIC. Toti prieteni mei ma acuza ca plagiez, copiez textul si cuvintele scrise in Biblie. sa ma apuc oare sa ma plang si sa jelesc ca oridecate ori citesc cuvintele acestea nu le mai gasesc pe ale mele, ba chiar ma simt de mi se usuca limba in cerul gurii si nu gasesc cuvinte mai potrivite decat cele scrise! Sa fie oare asta un blestem?
  Dumnezeu sa-mi dea un ajutor si sa ma scoata din incurcatura asta, sau poate voi stiti mai bine de ce asa ? Poate ca-s incult! Dar cartea asta nu este marturia altor oameni ci a celor care au marturisit ei insisi durerile, bucuriile, necazurile, lucrurile ce le-au vazut! Le-au scris cum le-au trait, cum le-au experimentat! As putea eu, sau altcineva oricat ar fi de invatat si iscusit in a comunica sa schimbe sau sa adauge, un cuvant sa-l inlocuiasca sau altul sa foloseasca decat acela care a fost scris?
  De gresit ei, cei ce au scris nu au gresit ca este recunoscut in toata lumea dealungul generatiilor de oameni laudati pentru taria, intelepciune, frumusetea celor scrise si a credintei lor! Deci de gresit nu cred ca au gresit folosind cuvintele ce le-au folosit! Iscusinta exprimari si redari gandurilor, judecata si redarea celor mai curate subtiri si ascunse lucruri, chiar Dumnezeiesti, zic ei!
  Dar au folosit o pilda si anume cuvinte, cu toate jucandu-se cand toate celelalte laolalta erau la indemana lor, dar au preferat acel cuvant!
  Deci cine mi-ar da mie dreptul sa schimb sau sa adaug, sa lamuresc sau sa ilustrez mai „luminos” ce zice el, ce au scris ei? Sau ceeace simti tu?
  N-ar fi oare o cu totul alta poveste daca as face-o, fie eu fie altul ?
  De ce atatea comentari si interpretari a ceeace este scris?
  Poate ma va lamuri cineva! Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s