Acasă » Comentarii biblice » Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

Matei 21: 12 – răsturnarea meselor

„Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. A dat afară pe toți cei ce vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei.”

Comercianții pieței și-au însușit spațiul Templului. Ei au început să se poarte ca stăpâni pe Templul lui Dumnezeu. Acolo unde trebuiau să fie așezate lucrurile într-un anume fel, aceștia și-au așezat mesele lor de afaceri.

Când te uiți la Cristos că le răstoarnă mesele și doar scena asta o ai în minte, s-ar putea să ți se pare ciudat. Dar, dacă ai în vedere toată scena, observi că ceea ce face El este să așeze lucrurile la loc.

El răstoarnă mesele, arătând, prin aceasta, că lucrurile care păreau că sunt în picioare în Templu erau, de fapt, cu susul în jos.

Așa se întâmplă când anumite lucruri sunt așezate de oameni în zona unde regulile le face Dumnezeu. De unde, datinile, obiceiurile, regulile de sorginte umană. În timp, ele devin datini strămoșești, obiceiuri de la care nu se poate face rabat și reguli omenești puse la rang de cinste.

Obiceiurile au rostul lor, o societate fără obiceiuri este volatilă. Problema este atunci când acestea iau locul vrerii divine, în spațiul specific acesteia (în cazul nostru, Biserica). Întotdeauna când acestea vor fi răsturnate, împresia va fi ca în acest caz – că nu dă bine. Dar, de fapt, ele nu aveau ce să caute acolo…

Răsturnarea meselor este, de fapt, așezarea la loc a lucrurilor! Oare ce lucruri ar trebui să răsturnăm în viața noastră ca să se așeze acelea care sunt importante?

Reclame

13 gânduri despre „Săptămâna Mare – Luni. Matei 21: 12 – Răsturnarea meselor

 1. Comerciantii se pare ca isi fac loc mereu in „Templu” dar uitam ca noi suntem cei ce le dam „apa la moara”. Oare daca ingras un porc, ii dau de mancare doar in ajun? Ne dorim o tara frumoasa si dezvoltata, dar contribuim la naruirea ei! Haideti sa nu ne oblojim constiintele, cautand o forma religioasa fara de fond, este doar pierdere inutila de timp si intretinerea unei categorii de oameni care se cred privilegiati, care considera ca pot sa castige un ban fara sa ne aduca un folos. Sa aratam ca nu suntem niste maimute ce se imita una pe alta… daca avem pretentia sa ne numim oameni! Sa nu spunem: „ei, daca cumpar acolo o lumanare nu daram un Templu” Eu spun da, il darami, caci mentii o mentalitate gresita, aduci o ofensa insusi lui Dumnezeu, caci el se bucura de adevar nu de o falsa inchinare!

 2. CD-ul este util, CD-ul cu muzica religioasa, indiferent genul nu va genera castiguri peste munca si costurile de producere. Cunosc pe cineva care locuieste intr-un ghetou in Bucuresti, la un moment dat locuiau intr-o locuinta de numai 14 metrii patrati (sot si sotie, impreuna cu 2 copii) si Gabriel Cotabita i-a imprimat gratuit niste CD-uri. I-a spus sorei: daca ai canta manele ai fi milionara.

 3. Raspunsul meu ar fi :si stiu ca nu sunteti Galateni dar intr-o anume masura s-ar putea spune celor ce gandesc asa: Legea şi credinţa
  1 O, galateni nechibzuiţi! Cine v-a fermecat pe voi, înaintea ochilor cărora a fost zugrăvit Isus Hristos ca răstignit?
  2 Iată numai ce voiesc să ştiu de la voi: prin faptele Legii aţi primit voi Duhul ori prin auzirea credinţei?
  3 Sunteţi aşa de nechibzuiţi? După ce aţi început prin Duhul, vreţi acum să sfârşiţi prin firea pământească? iar nu păcătoşi dintre neamuri.

  16 , fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa în Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.

  17 Dar, dacă, în timp ce căutăm să fim socotiţi neprihăniţi în Hristos, şi noi înşine am fi găsiţi ca păcătoşi, este oare Hristos un slujitor al păcatului? Nicidecum!

  18 Căci, dacă zidesc iarăşi lucrurile pe care le-am stricat, mă arăt ca un călcător de lege.

  PACATOS nu, mai rau decat un pacatos! Caci folosirea lucrurilor de care amintiti nu se incadreaza sub Harul care este in Hristos ci la ortodocsii ce folosesc icoane ce nu sunt nici macar potrivit Ledii lui Moise.

 4. Sunt unii care vor sa se simta „bine” atunci cand vin in adunare. Si vor a impleti vchile lor obiceuri si icoane pacatoase cu obiceiurile Bune a vietii care este in Hristos.
  Asa ceva nu se poate caci este scris: „Casa Mea se va numi „Casa de rugaciune” pentru toate popoarele!”

 5. Ei se silesc sa implineasca cuvintele scrise in prooroci care zice: Isaia 56:10 Toţi păzitorii lui sunt orbi, fără pricepere; toţi sunt nişte câini muţi, care nu pot să latre; aiurează, stau tolăniţi şi le place să doarmă. 4 Ei se culcă pe paturi de fildeş şi stau întinşi alene pe aşternuturile lor; mănâncă miei din turmă şi viţei puşi la îngrăşat.
  5 Aiurează în sunetul alăutei, se cred iscusiţi, ca David, în instrumentele de muzică.( si cd-uri ce vand unii altora. Ce le mai lipseste este unul ca Lolos, dar nici el n-a fost fraier ci i-a refuzat si in schimb ii cheama la pocainta. Ei insa nu se lasa mai prejos si raspund: „oare pe cine vrea lolos sa invete intelepciunea, pe niste copii, prunci decurand intarcati” ca de ei cunosc ce este scris.)

  6 Beau vin cu pahare largi, se ung cu cel mai bun untdelemn şi nu se întristează de prăpădul lui Iosif!
  7 De aceea vor merge în robie în fruntea prinşilor de război şi vor înceta strigătele de veselie ale acestor desfătaţi, aleargă după băuturi ameţitoare şi şed până noaptea târziu şi se înfierbântă de vin!
  12 Harpa şi alăuta, timpana, flautul şi vinul le înveselesc ospeţele, dar nu iau seama la lucrarea Domnului şi nu văd lucrul mâinilor Lui.

  4 Ce aş mai fi putut face viei Mele şi nu i-am făcut? Pentru ce a făcut ea struguri sălbatici, când Eu mă aşteptam să facă struguri buni?
  5 Vă voi spune însă acum ce voi face viei Mele: îi voi smulge gardul, ca să fie păscută de vite; îi voi surpa zidul, ca să fie călcată în picioare;
  6 o voi pustii; nu va mai fi curăţată, nici săpată; spini şi mărăcini vor creşte în ea! Voi porunci şi norilor să nu mai plouă peste ea.”
  3 De aceea, poporul meu va fi dus pe neaşteptate în robie; boierimea lui va muri de foame şi gloata lui se va usca de sete.
  14 De aceea îşi şi deschide Locuinţa morţilor gura şi îşi lărgeşte peste măsură gâtlejul, ca să se coboare în ea măreţia şi bogăţia Sionului, cu toată mulţimea lui gălăgioasă şi veselă.
  15 Şi astfel, cei mici vor fi doborâţi, cei mari vor fi smeriţi şi privirile trufaşe vor fi plecate.

  Toate aceste lucruri sunt si inplinite asupra lor, ei insisi marturisesc toate astea in sinea lor, dar incerca sa le ascunda si sa nu se cunoasca si zic in schimb: Oare nu este Domnul in mijlocul nostru? „Noi nu dam inapoi, puneti-va toata nadejdea in Dumnezeu”
  Si se afunda mai adanc cu totii ce se unesc cu ei in silnicie.

  18 Vai de cei ce trag după ei nelegiuirea cu funiile minciunii şi păcatul, cu şleaurile unei căruţe.

 6. cetate gălăgioasă, plină de zarvă, cetate veselă! Morţii tăi nu vor pieri ucişi de sabie, nici nu vor muri luptând.
  3 Ci toate căpeteniile tale fug împreună, sunt luaţi prinşi de arcaşi; toţi locuitorii tăi ajung deodată robi, în timp ce o iau la fugă în depărtare.
  4 De aceea zic: ‘Întoarceţi-vă privirile de la mine, lăsaţi-mă să plâng cu amar; nu stăruiţi să mă mângâiaţi pentru nenorocirea fiicei poporului meu!’

  5 Căci este o zi de necaz, de zdrobire şi de învălmăşeală, trimisă de Domnul, Dumnezeul oştirilor, în valea vedeniilor. Se dărâmă zidurile şi răsună ţipete de durere spre munte.
  si atunci se va zice : s-a ispravit cu tencuiala proorocilor mincinosi, a cazut zidul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s