Acasă » saptamana mare » Marți – Lumina celor 10 fecioare

Marți – Lumina celor 10 fecioare

O pildă a lui Cristos – pilda celor 10 fecioare -, spusă celor ce-L ascultau, ne provoacă la a înțelege vremurile acelea și regulile logodnei și mariajului în societatea evreiască.

Când se oficia logodna, cei doi erau ca și cum ar fi căsătoriți, cu excepția consumării relației dintre ei. Logodna hotăra soții. Logodnicul mergea în casa tatălui său pentru a pregăti sau a construi o cameră pentru familia sa (el și logodnica sa, viitoarea sa soție). Când era gata tot ce și-a asumat că va face la începutul logodnei, de obicei seara, tatăl său îl trimitea să aducă mireasa. Între timp, cei doi nu se întâlneau, dar erau legați prin logodnă întru căsătorie.

Niște fecioare, și ele logodite, ca un fel de domnișoare de onoare de astăzi (dar nu ca cele de astăzi…) așteptau să vină mirele. Pentru vă venea spre seara, aveau nevoie de lumină să vadă pe unde să meargă. Un bărbat anunța venirea mirelui cu puțin timp înainte sosirea lui efectivă.

Asta este metafora pe care o folosește Cristos în pilda celor 10 fecioare.

Să observăm că ulei au găsit să cumpere, dar au ratat momentul venirii mirelui. Soluții, așadar, sunt, dar vin prea târziu. Harul lui Dumnezeu nu are margini, dar timpul lui Dumnezeu are limită. Tot așa va fi și la re-venirea lui Cristos, când va veni să încheie perioada logodnei și să înceapă perioada „mariajului”.

În Ioan, Domnul spune, la un moment dat: „Câtă vreme aveți lumina printre voi, credeți în lumină, ca să fiți fii ai luminii”. Imediat după, a plecat și S-a ascuns de ei. Dar, nu stă mult ascuns, ca și cum le-ar fi dat ocazia să „vadă” cum e fără El, Lumina Lumii. Apoi, strigă: „Și cine Mă vede pe Mine, vede pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Eu am venit ca să fiu o lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric.” (Ioan 12)

Cristos e lumina. Cine nu-l are pe El la timp, degeaba-L mai află după încheierea logodnei. E prea târziu. Metafora e clară. După, urma nunta, cu prima ei parte, consumarea căsătoriei, care ținea 7 zile pentru miri, timp în care nu ieșeau din odaia de nuntă. Dar, ușa se închide, cei poftiți, care sunt mulți, au intrat sau nu. Iar, dintre cei care au intrat, trebuie să aibă haina de nuntă, pregătită pentru nuntași. Cum s-a găsit unul că nu are, a fost aruncat afară.

Afară sunt cei care au întârziat și cei care nu au venit pregătiți. Căci și lumina, și haina sunt Cristos. Și, cine nu-L are pe El, nu vede, se împiedică și întârzie. Iar cine nu e îmbrăcat cu El nu are haina de nuntă și nu poate rămâne, chiar dacă a trecut de etapa închiderii ușii.

Fiți gata, dar!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s