Acasă »

Structuri în Biserică

Cum nu avem nicio poruncă biblică din partea lui Cristos sau vreo așezare a lucrurilor din partea apostolilor, cu privire la vreo structură cultică, ierarhică sau etică în sânul creștinismului, ne putem întrebarea firească – de unde au apărut acestea; în special ne interesează să aflăm despre dezvoltarea structurilor ierarhice.

Primele două secole de creștinism par să sugereze o influență a iudaismului în acest sens, mozaismul având deja astfel de structuri consacrate. Astfel, multe elemente specifice iudaismului au fost creștinate.

Important este faptul că Iustin susținea că preoția a fost înlocuită odată cu noul legământ și că întreaga Biserică este, „acum”, adevărata spiță arhierească a lui Dumnezeu. Iustin Martirul a trăit dupa anul 100 d.Cr. și, deci, scrierile sale creștine au fost scrise undeva până în anul 165. Nu toate scrierile sale s-au păstrat, probabil că cele mai multe s-au pierdut. Oricum, avem: cele două Apologii și Dialogul cu Trypho.

În scrierile sale apologetice, Iustin argumentează cu îndrăzneală și direct, apelând la argument clar și satisfăcător cititorului, adresându-se unor oameni culți, de la care emitea în mod vizibil pretenții.

[va urma]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s